Framåt för snabbladdning av tunga transporter

Teknologin utvecklas snabbt och antalet eldrivna tunga lastbilar på vägarna ökar. För att fortsätta denna övergång är det avgörande att infrastrukturen för laddning utvecklas och stödjande policyer och incitament är på plats. Med rätt stöd och investeringar kan vi förvänta oss att se en fortsatt ökning av eldrivna tunga lastbilar i Sverige.

- Vattenfall har en helhetslösning där vi paketerar laddaren, driftsättning och förvaltning, säger Farshad Samie, Sales Manager, Vattenfall Network Solutions.
- Vattenfall har en helhetslösning där vi paketerar laddaren, driftsättning och förvaltning, säger Farshad Samie, Sales Manager, Vattenfall Network Solutions.

Stark efterfrågan på fossilfria transporter

Efterfrågan på fossilfria transporter. ökar från både företag och konsumenter. Detta driver transportföretag att anpassa sina flottor och investera i eldrivna fordon. Företag som erbjuder fossilfria transporter kan differentiera sig positivt och dra nytta av olika incitament och stöd från regeringar och lokala myndigheter. Konsumenter kan nu välja en grön leverans när de handlar online, vilket påverkar hela leveranskedjan positivt. Denna efterfrågan skapar en marknad för hållbara produkter och tjänster och driver innovation och investeringar inom dessa områden.

- När vi pratar med åkeriföretag sker noggrann analys av övergång till el-lastbilar, säger Farshad Samie, Sales Manager, Heavy Transport, Vattenfall Network Solutions. Många företag finner att långsiktiga besparingar och fördelar med eldrivna lastbilar kan överväga initiala kostnader, tack vare faktorer som lägre energikostnader och minskade underhållsbehov.

Marknadsfördelar med tidig adaption

- Tidig adoptering av eldrivna lastbilar kan ge marknadsfördelar och nya affärsmöjligheter, med kunder som är villiga att betala mer för gröna leveranser. Förbättrad laddinfrastruktur kan minska driftskostnader och göra eldrivna lastbilar mer attraktiva. Tekniska framsteg och ökade investeringar i laddningsnätverk kommer att förbättra TCO för eldrivna lastbilar, säger Farshad Samie, 

- Chaufförernas acceptans och tillfredsställelse är avgörande för en lyckad övergång till elfordon i åkeribranschen. Eldrivna lastbilar har många fördelar, inklusive tystare och mjukare körning som förbättrar arbetsmiljön för förarna. Många chaufförer vill inte gå tillbaka till förbränningsmotorer efter att ha provat eldrivna lastbilar, vilket visar att det finns en stark användarnöjdhet, säger Farshad Samie. Eldrivna transporter bidrar också till att minska föroreningar och buller i urbaniserade miljöer, vilket förbättrar hälsan för både invånare och arbetare i städerna, fortsätter Farshad.

Längre transporter kräver goda laddningsmöjligheter

- Laddinfrastrukturen är viktig för eldrivna lastbilar, särskilt för längre transporter. Chaufförer behöver tillräckliga laddningsmöjligheter längs vägen för att planera rutter effektivt och undvika driftstopp. Lokal och regional transport är redan väl anpassade, men fjärrtransporter kräver strategiska laddstationer, utveckling av batteriteknik och logistisk planering. Snabbladdningsstationer på strategiska platser längs större vägar och tillgång till kraftfulla laddstationer under obligatoriska vilopauser, kommer att vara avgörande, menar Farshad.

- Investeringar i snabbladdningsstationer och förbättringar av batteritekniken kan göra långdistans eldrivna lastbilstransporter mer genomförbara och attraktiva för åkerier.

Helhetslösning med Power-as-a-Service

- Inom Vattenfall har vi en helhetslösning som heter Power-as-a-Service och i den paketerar vi laddaren, driftsättning samt förvaltning. Så att kunden kan använda sina ekonomiska medel till annat samt fokusera på sin kärnverksamhet. Vi på Vattenfall tar helhetsansvaret, mot en månadsavgift, förklarar Farshad Samie.

Lyssna på hela intervjun i podcasten på Energy Plaza.
Räcker elen till att öka lastbilarnas räckvidd?

White paper "Laddningsinfrastruktur för elektrifierade transporter"

Ladda ned vårt white paper

Vårt white paper "Laddningsinfrastruktur för en eldriven fordonsflotta" innehåller allt du behöver veta för att elektrifiera dina transporter.

Vill du veta mer?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.

Börja prenumerera
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja