Nord Access klättrar tillsammans med Vattenfall Services

Vattenfall Services tar till alternativa metoder i Umeälven när professionell klättring istället för byggställning används.

Vattenfall Services arbetar ständigt med olika el-och automationsprojekt till Vattenkraftkunder. I det senaste projektet befinner sig Services i Umeälven på uppdrag av Skanska där kablar till stagkraftsgivare ska förläggas och skarvas.

Vid denna typ av projekt där arbete ska utföras på mer än 2 meters höjd bygger Vattenfall Services normalt sätt byggställningar för att garantera säkerhet och för att arbetet ska kunna utföras utan risk att ramla ner. I just detta projekt gick däremot inte detta att göra då arbetet skulle utföras i dammen under utskovsluckan.  

Här gällde det alltså att tänka kreativt och ta till alternativa metoder. Med deras specialistkompetens inom klättring, fastsatta i säkerhetsselar, anlitades Nord Access för att tillsammans med Services kunna utföra arbetet. Personal från Nord Access drog kablarna och Vattenfall Services skarvade och kopplade in dem.

”Vi har anlitat Nord Access vid flertal tillfällen när byggställning skulle ha blivit ett komplext och dyrare alternativ. En stor fördel är att Nord Access kan utföra delar av jobbet då de bland annat har utbildade mekaniker, svetsare och elektriker vilket gör att jobbet kan utföras på ett smidigare sätt”, säger Anton Grafström, Projektledare Vattenkraft på Vattenfall Services.

Genom flera rep fästa i selarna i kombination med att flera av klättrarna på Nord Access är tränade på räddning av nödställd och även har klättring som fritidsintresse utanför arbetet uppnås en flerfaldig säkerhet. Tillsammans skapar vi Sveriges säkraste arbetsplats!

Vill du veta mer kontakta Anton Grafström, anton.grafstrom@vattenfall.com, 0722 - 29 84 61

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja