Funderar du på att skaffa solceller men undrar hur det egentligen fungerar när solen lyser med sin frånvaro?

Vi har tagit hjälp av en expert för att slå hål på en rad myter.

Vi blir alltmer måna om att leva hållbart. Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt och 57 procent säger att solceller är den mest önskvärda åtgärden, enligt Svensk Fastighetsförmedlings 2016 års Trendrapport.

Solceller är en bra investering, både för miljön och plånboken. Priserna har sjunkit med 75-80 procent de senaste åren. Det beror på att intresset har stigit i många länder och därmed har produktionen blivit större. Bara i Sverige ökade installationen av privata solcellsanläggningar med 42 procent under 2015, enligt Energimyndigheten. Det har i sin tur bidragit till att solcellsanläggningar blivit bättre och bättre.

Men trots detta är det fortfarande många som tvekar att ta steget. Utvecklingen går långsamt jämfört med andra länder i Europa. I Sverige står solceller för omkring 0,1 procent av den totala energikonsumtionen. I Tyskland är motsvarande siffra 7 procent. Det kan bero på att det finns en del myter som skapar osäkerhet. Vi tog hjälp av en expert på solceller för att slå hål på de vanligaste myterna kring solceller.

6 myter om solceller:

Solceller är bara för teknikinsatta

Är du en av dem som tror att "solceller är inget för mig, de säljs ju bara till en liten grupp insatta, antagligen ingenjörer. Man behöver nog vara en teknikexpert för att kunna installera en sådan komplicerad anläggning"?

Sanning: Solcellsmarknaden fortsätter att växa i Sverige: under 2015 såldes 47,4 MW, vilket innebär att den totala solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent. Dessutom ökar spridningen på de som skaffar solceller. Det är sant att det tidigare främst var den äldre generationen teknikintresserade som byggde solceller själva. Men nya lösningar och mer tillgänglig information har gjort det lätt för vem som helst att bli sin egna elproducent.

De är fula och passar inte mitt tak

En vanlig myt är att ens tak inte passar – att det är för litet, inte har rätt lutning, etcetera. Kanske är du även orolig för att slutresultatet ska förstöra estetiken på din gata – vad ska grannarna tycka?

Sanning: Du kan välja antalet solceller du vill ha. En vanlig storlek är cirka 1 x 1,5 meter och går att montera flexibelt. Det är sant att man inte bör installera solceller på tak som skuggas av andra hus eller träd, eller om hustaket vetter mot norr. Men då kan du välja alternativ som ett närliggande tak, till exempel på garaget, vilket familjen Parrat valde att göra. Att vissa anser att de är fula kan hänga ihop med ovana och kommer sannolikt att förändras allteftersom solceller blir vanligare och hållbarhetsansvar växer som statussymbol.

Det är krångligt att installera solceller

Många anser att det verkar för krångligt. Det är helt enkelt för många frågetecken som dyker upp och avskräcker. Hur fungerar installationen? Behövs tillstånd? Kan jag få bidrag?

Sanning: Visst finns det en viss otrygghet och okunskap kring solceller. Men faktum är att de flesta som har solceller säger att det inte var så krångligt. Visste du till exempel att installationen bara tar en dag? Idag är dessutom kommuner positiva till solceller och normalt behövs inget bygglov. Du ska naturligtvis fråga din kommun om det finns några hinder för att sätta upp solpaneler. Oftast är det inga problem om du monterar dem ovanpå ditt befintliga tak (men om de ska monteras på en högre ställning eller på marken kan det behövas bygglov).

Solen skiner inte tillräckligt i Sverige

Sverige är välkänt för sitt vintermörker, så det kanske är svårt att tro att det kan vara en optimal lösning med solceller. Bor du dessutom i Norrland kan det kännas ännu mer tveksamt.

Sanning: Det är visserligen sant att solceller producerar mindre under vintern i Sverige. Men eftersom vi har långa dagar och många soltimmar på sommaren (men även under vår och höst), så producerar du mer el än vad du kan använda. Då kan du sälja tillbaka överskottet till elbolaget och du får avdrag eller tillgodo på elräkningen. Du kan sedan använda dessa pengar för att köpa el under de mörkaste vintermånaderna. Dessutom producerar solceller el även om det är molnigt. Till exempel vid lättare molnighet når panelerna så mycket som 50 procent av sin maxkapacitet.

Det är dyrt och tar lång tid att räkna hem investeringen

Trots att många svenskar värnar om miljön är det fortfarande en stor del som anser att det är för dyrt med klimatsmarta lösningar som solceller. Investeringskostnaden avskräcker många.

Sanning: Du kan se solceller som en sparform. Med en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kr per år. Det betyder att avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent, vilket är bättre än bankräntan. I genomsnitt har du betalat av din solcellsinvestering på ungefär 15 år. Man beräknar att solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket betyder att du har gratis el de följande 15 åren.

De kommer att skada mitt hus och sänka värdet

Många oroar sig för att solcellerna kommer att orsaka skador på hustaket och göra det svårare att sälja huset i framtiden.

Sanning: Det är snarare tvärtom, eftersom solceller sänker driftkostnaderna och därmed höjer värdet på huset. Miljöanpassade hus spås dessutom bli attraktiva på bostadsmarknaden i framtiden. Solceller skadar inte huset alls, utan monteras lätt dit ovanpå takpannorna.

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort för att diskutera den bästa lösningen för just dig.

Till intresseanmälan

Kontakta oss

Vi hjälper dig med en skräddarsydd lösning.

Ring kundservice på 020-82 40 09 (vardagar 9-17).

Solceller för företag

Vi erbjuder även skräddarsydda lösningar för företag.

Läs mer