Solceller - ett eget litet bidrag till planeten

Känslan av att göra något för miljön motiverade familjen Parrat att installera solceller på sitt garagetak i december förra året. Daniel är ursprungligen från Schweiz och bor med sin fru Charlotta och två barn i Uppsala. Han berättar hur det gick till att bli sin egen elproducent - från inspiration till installation.

Varför bestämde ni er för att börja producera solel?

Först och främst för att vi ville ha ett miljövänligt alternativ. Sedan upptäckte vi att vårt tak har en väldigt bra lutning mot söder. Dessutom är det ju ett bra sätt att spara pengar på och samtidigt kunna se hur mycket energi vi producerar. Solcellsstödet spelade även en avgörande roll i att vi tog steget och bestämde oss.

Hur fungerade själva installationen?

Så fort vi fick beslutet att vi hade fått solcellsstödet satte vi igång processen. Vi valde att installera solcellerna på garagetaket istället för på hustaket, eftersom det hade ett bättre läge och lutning. Det var ett mindre hus så installationen gick jättesmidigt. Vi valde mellanpaketet med 12 paneler.

Vad har varit det bästa hittills med att vara sin egen elproducent?

Vi är inte längre så beroende av elpriserna. Från ett miljöperspektiv tror jag även att alla hus kommer att behöva producera lite el i framtiden. Som det ser ut nu så är det ju stora kraftverk som producerar till alla, men i framtiden tror jag att detta kommer att ske mer på mikronivå. Känslan att göra någonting själv är också viktig - det är ett litet bidrag till planeten. Vi använder omkring 60 procent av det vi producerar, och säljer tillbaka överskottet, runt procent. Det blir inga stora summor, men vi räknar med att ha tjänat in investeringen på 10 år.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att skaffa solceller?

Börja med att kolla läget, till exempel om det är skuggning och lutningen på taket. Det finns bra webbsidor som Solkartan och Vattenfalls solcellsguide som visar alla tak i Sverige.

Solceller på garagetaket. Blir en elbil nästa investering kanske?

Just nu har vi en bra fungerande bil, men vi kan tänka oss det i framtiden! Men en hybrid skulle det nog bli i så fall, så att man inte behöver oroa sig för att elen ska ta slut när man är ute och kör.