Vanliga myter om solceller

Funderar du på att skaffa solceller men undrar hur det egentligen fungerar när solen lyser med sin frånvaro? Vi har tagit hjälp av en expert för att slå hål på en rad myter.

Är du intresserad av solceller kan du direkt se om din bostad passar för solceller och få en offert på ett passande solcellspaket.

Till Solcellsguiden

I vår solcellsguiden kan du enkelt se om ditt hus passar för solceller

Vi blir alltmer måna om att leva hållbart. Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt och 57 procent säger att solceller är den mest önskvärda åtgärden, enligt Svensk Fastighetsförmedlings 2016 års Trendrapport.

Solceller är en bra investering, både för miljön och plånboken. Priserna har sjunkit med 75-80 procent de senaste åren. Det beror på att intresset har stigit i många länder och därmed har produktionen blivit större. Bara i Sverige ökade installationen av privata solcellsanläggningar med 42 procent under 2015, enligt Energimyndigheten. Det har i sin tur bidragit till att solcellsanläggningar blivit bättre och bättre.

Men trots detta är det fortfarande många som tvekar att ta steget. Utvecklingen går långsamt jämfört med andra länder i Europa. I Sverige står solceller för omkring 0,1 procent av den totala energikonsumtionen. I Tyskland är motsvarande siffra 7 procent. Det kan bero på att det finns en del myter som skapar osäkerhet. Vi tog hjälp av experten Johan Öhnell, styrelseordförande på Solkompaniet för att slå hål på de vanligaste myterna kring solceller.

6 myter om solceller:

Solceller är bara för teknikinsatta

Är du en av dem som tror att "solceller är inget för mig, de säljs ju bara till en liten grupp insatta, antagligen ingenjörer. Man behöver nog vara en teknikexpert för att kunna installera en sådan komplicerad anläggning"?

Sanning: Solcellsmarknaden fortsätter att växa i Sverige: under 2015 såldes 47,4 MW, vilket innebär att den totala solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent. Dessutom ökar spridningen på de som skaffar solceller. Det är sant att det tidigare främst var den äldre generationen teknikintresserade som byggde solceller själva. Men nya paketlösningar från bland annat Vattenfall* och mer tillgänglig information har gjort det lätt för vem som helst att bli sin egna elproducent.

Har spridningen av vilka som skaffar solceller ökat? Är det en annan målgrupp än tidigare?

Ja, jag märker att det är en annorlunda målgrupp som kommer på våra informationsmöten - mer yngre och inte bara teknikintresserade, många som vill leva ansvarsfullt helt enkelt. Då förstår de att man inte alls behöver vara teknikinsatt. Du behöver bara få tillstånd från kommunen och informera ditt elbolag sedan sker installationen under en och samma dag. När detta är klart behöver du inte göra mer, det är ingen drift och underhåll eller liknande. Så det är verkligen en myt att man måste vara teknikkunnig för att ha solceller!

Var det svårare förr i tiden att installera eller att ha solceller - har detta förändrats?

Ja, det har blivit enklare genom att bland annat Vattenfall* och andra går in och plockar ihop de här paketen med installation. Detta gör det vansinnigt mycket enklare för kunden. Förr var det en del som byggde solcellerna själva, men det är ju inget man behöver hålla på med idag. Sedan spelar det roll att det finns mycket hjälp att få i processen, som att söka tillstånd, och att man har någon att vända sig till för råd.

*Med Vattenfalls helhetslösning finns vi med hela vägen. Då ingår allt från konsultation till installation och vi ser till att lösningen blir anpassad efter just dina behov. Vi rådgör även med dig om finansiering och kan hjälpa till med din ansökan om solcellsbidrag

De är fula och passar inte mitt tak

En vanlig myt är att ens tak inte passar – att det är för litet, inte har rätt lutning, etcetera. Kanske är du även orolig för att slutresultatet ska förstöra estetiken på din gata – vad ska grannarna tycka?

Sanning: Du kan välja antalet solceller du vill ha. En vanlig storlek är cirka 1 x 1,5 meter och går att montera flexibelt. Det är sant att man inte bör installera solceller på tak som skuggas av andra hus eller träd, eller om hustaket vetter mot norr. Men då kan du välja alternativ som ett närliggande tak, till exempel på garaget, vilket familjen Parrat valde att göra. Att vissa anser att de är fula kan hänga ihop med ovana och kommer sannolikt att förändras allteftersom solceller blir vanligare och hållbarhetsansvar växer som statussymbol.

I Sverige är vi än så länge ovana att se solceller vilket kan bidra till att solceller upplevs som avvikande, eller rentav fula. Men i och med att solceller blir allt vanligare, tror du att denna uppfattning kan komma att förändras?

Solceller förändrar utseendet på ditt hus, men att de är fula är en personlig uppfattning. En del tycker att det blir fulare och en del tycker att det blir snyggare. Många tycker att det är fint för att det visar att man tar ett hållbarhetsansvar och för att de kan använda sitt gamla oanvända tak till att producera sitt egna behov av hushållsel.

Spelar typen av tak roll och vilka tak har i så fall de bästa förutsättningarna att montera solceller på?

Det handlar inte så mycket om själva taket – de flesta villatak går att bygga på. Det är mer vad som finns runtomkring, som träd eller andra hus som skuggar. Då måste man välja mellan björkarna eller solcellerna, eftersom elproduktionen blir väldigt påverkad av skuggning. När det gäller lutningen så är det ju inte så stor idé att installera solceller om taket lutar helt mot norr. Det funkar bra med tak som inte lutar helt mot söder, det går bra med lutning mot öst och väst. Men då får man förstås en något mindre produktion,. Platta tak fungerar också, då installationen blir något dyrare, men det är inget vi ser så ofta.

Det är krångligt att installera solceller

Många anser att det verkar för krångligt -det är helt enkelt för många frågetecken som dyker upp och avskräcker. Hur fungerar installationen? Behövs tillstånd? Kan jag få bidrag?

Sanning: Visst finns det en viss otrygghet och okunskap kring solceller. Men faktum är att de flesta som har solceller säger att det inte var så krångligt. Visste du till exempel att installationen bara tar en dag? Idag är dessutom kommuner positiva till solceller och normalt behövs inget bygglov. Du ska naturligtvis fråga din kommun om det finns några hinder för att sätta upp solpaneler. Oftast är det inga problem om du monterar dem ovanpå ditt befintliga tak (men om de ska monteras på en högre ställning eller på marken kan det behövas bygglov).

Är det krångligt att skaffa solceller?

Ibland måste du ansöka om bygglov först eller göra en bygganmälan i den kommun du bor. Men de flesta kommuner har idag gjort detta gratis för att gynna utvecklingen. Välviljan finns hos politiker och kommuner att göra det enklare. Jag har till exempel hört detta när det gäller hus som är kulturskyddade.

Själva installationen är lätt och snabb. Den görs på en dag. Du behöver alltså inte vara ledig från jobbet en vecka! Så allt från att dra sladdar till att montera upp dem till att sättas på. Man tror att det är ett större projekt, men det är helt enkelt en myt. Sedan kommer elbolaget och byter elmätare, men det görs väldigt snabbt och de sitter ofta utanpå huset, så du behöver vara hemma då.

Varför tar processen så lång tid i Sverige - från att man blir intresserad till att man får panelerna installerade? (Det tar idag mycket längre tid än i exempelvis Tyskland).

Anledningen till att det tar längre tid från att man blir intresserad till att man får solcellerna installerade i Sverige är för att marknaden är mindre. Därför tar den praktiska biten längre tid, som till exempel att installationerna är väldigt utspridda och att installatörerna är relativt få. Det är faktorer som hänger ihop med att det fortfarande är så få som tar steget att installera solceller, men det kommer att gå fortare och fortare.
Idag är det visserligen långa köer för att få solcellsbidrag, vilket ger omkring 20 000 kr i avdrag för en normalstor villa. Vill du inte vänta, kan du istället ansöka om ROT-avdrag, vilket för samma storlek ger 10 000 kr i avdrag (det går inte att kombinera med solcellsbidraget från länsstyrelsen).

Solen skiner inte tillräckligt i Sverige

Sverige är välkänt för sitt vintermörker, så det kanske är svårt att tro att det kan vara en optimal lösning med solceller. Bor du dessutom i Norrland kan det kännas ännu mer tveksamt.

Sanning: Det är visserligen sant att solceller producerar mindre, och ibland ingen el alls under vintern i Sverige. Men eftersom vi har långa dagar och många soltimmar på sommaren (men även under vår och höst), så producerar du mer el än vad du kan använda. Då kan du sälja tillbaka överskottet till elbolaget och du får avdrag eller tillgodo på elräkningen. Du kan sedan använda dessa pengar för att köpa el under de mörkaste vintermånaderna. Dessutom producerar solceller el även om det är molnigt. Till exempel vid lättare molnighet når panelerna så mycket som 50 procent av sin maxkapacitet.

Är solceller lika effektiva i Norrland som på Gotland? Hur fungerar det?

Den vanligaste myten är att skillnaden mellan norr och söder är väldigt stor, vilken den faktiskt inte är. Om du jämför en stad vid kusten i norr som Umeå med en stad i söder som Göteborg så är det samma antal soltimmar. Det som egentligen är skillnaden mellan norra och södra Sverige är att du producerar el vid olika tidpunkter. Det kanske är en kortare period i Norrland när solcellerna producerar el men under den perioden är det fler timmar på dygnet, vilket gör att den årliga produktionen blir ungefär den samma i antal kilowatt-timmar som i söder.

Men det är klart, tittar man på Visby så är det ju en idealisk plats för både semester och solceller, eftersom det är fler antal soltimmar där än på de flesta håll i Sverige.

Så vad händer på vintern, eller de dagar när det inte är någon sol alls?

Under december-februari har vi minimalt med sol och då producerar solcellerna generellt inte el. Då man får köpa el som vanligt under dessa månader. Precis så fungerar det hela året, du använder i första hand din egen solel och resten av elen köper du som vanligt av ditt elbolag. Pengarna du får när du har överskott på sommaren kan användas för att betala för en del av den el du behöver köpa in när solcellerna inte ger tillräckligt.

Hur fungerar det egentligen att köpa och sälja el?

Processen är helt okomplicerad. När du skaffar solceller anmäler du det till ditt nätverksbolag som då ser till att elmätaren byts ut. Detta kostar inget för det första, och för det andra får du en elmätare som automatiskt mäter både produktionen och det du konsumerarar. Det är därför det blir så enkelt, och du behöver inte oroa dig för att det inte är soligt på vintern.

Det är dyrt och tar lång tid att räkna hem investeringen

Trots att många svenskar värnar om miljön är det fortfarande en stor del som anser att det är för dyrt med klimatsmarta lösningar som solceller. Investeringskostnaden avskräcker många.

Sanning: Du kan se solceller som en sparform. Med en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kr per år. Det betyder att avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent, vilket är bättre än bankräntan. I genomsnitt har du betalat av din solcellsinvestering på ungefär 15 år. Man beräknar att solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket betyder att du har gratis el de följande 15 åren.

Varför är solceller en bra investering ekonomiskt?

Om du som villaägare har 100 000 kr över och sätter in dem på banken får du antagligen inte många hundralappar i ränta. Men om du spenderar dem på att installera solceller får du 6 000 kr lägre elräkning varje år. Det innebär att du sänker dina driftkostnader för huset och att du skyddar dig själv mot elskatter och prishöjningar. Många förväntar sig att elpriserna kommer att stiga i framtiden och skatterna att höjas.

Dessutom börjar återbetalningen direkt - det du tidigare betalade i form av elräkningar betalar du alltså av på solcellerna istället. Och om du producerar mer el än du gör av med kan du sälja tillbaka överskottet till ditt elbolag och får då ett avdrag på elräkningen.

Återbetalningstiden verkar variera mycket - vad beror det på?

För normalstora villor är den samlade bilden en återbetalningstid på ungefär 15 år. Kortare tider som 10 år gäller anläggningar för stora tak, inte villor. Hur många solceller du sätter upp påverkar också såklart. Ju fler solceller, desto mer el produceras som du kan sälja, vilket sänker dina elräkningar per år.

I samband med att lagen ändrades förra året, som gjorde det möjligt att få betalt för överskottet*, resulterade i att alltfler började bygga mer optimalt på sina tak. Vi har sett att efterfrågan på stora anläggningar blivit större sedan dess.

*Om du köper något av Vattenfalls solcellspaket får du 1 kr/kwh plus elbörsen Nord Pools timspotpris under ett år. Därefter övergår ersättningen till vårt ordinarie pris, som för närvarande är detsamma som Nord Pools timspotspris.

De kommer att skada mitt hus och sänka värdet

Många oroar sig för att solcellerna kommer att orsaka skador på hustaket och göra det svårare att sälja huset i framtiden.

Sanning: Det är snarare tvärtom, eftersom solceller sänker driftkostnaderna och därmed höjer värdet på huset. Miljöanpassade hus spås dessutom bli attraktiva på bostadsmarknaden i framtiden. Solceller skadar inte huset alls, utan monteras lätt dit ovanpå takpannorna.

Hur påverkas värdet på huset när jag har installerat solceller?

Av de som har installerat solceller idag är det inte många som säljer, eftersom du antagligen inte investerar i solceller om du funderar på att flytta. Så det finns inte mycket statistik kring hur värdet påverkas. Men faktum är att när man säljer ett hus är driftkostnader en viktig faktor . Om du bor i en normalstor villa sänker du dina driftkostnader med ungefär 6000 kr per år med solceller, vilket gör att värdet höjs.
I Svensk Fastighetsförmedlings 2016 års Trendrapport fann man att klimatanpassade hus redan idag är attraktiva på marknaden och efterfrågan kommer att stiga ännu mer i framtiden.

Det är definitivt en trend, att man kommer få bättre villkor på sitt hus både när man finansierar det och ska sälja. Redan idag finns det banker som ger bättre räntor för hus som lever upp till vissa hållbarhetskrav. Men det ligger en bit fram innan det slår igenom i stor skala.

Kan solceller skada huset?

När du monterar solcellerna sätter du dem i det flesta fall ovanpå takpannorna - de går alltså inte igenom taket så att det kan läcka in vatten eller liknande. Har du tegeltak, vilket är vanligt i Sverige så flyttar du bara undan tegelpannorna som sedan läggs tillbaka, vilket inte skadar huset.

Vad händer när solcellernas utgångsdatum passeras och jag ska ta bort dem från taket?

Att montera ned dem är inte svårare än att sätta dit dem. De tas bort lika enkelt som om du skulle byta tegelpannor, vilket ändå måste göras efter 30-40 år. Då kan du samtidigt ta ner solcellerna. Det tar en dag att få upp dem och en dag att ta ner dem. Det krångligaste är väl om du skulle vilja byta ut taket innan du vill ta ned solcellerna.

Vill du veta mer om våra solcellspaket? Fyll i formuläret så ringer vi upp dig och berättar mer om solceller på ditt tak

 *
krävs
krävs Ogiltigt
krävs Ogiltigt
Förnamn krävs Ogiltigt Förnamn

Efternamn krävs

Ogiltigt Efternamn

Personnummer (ÅÅÅÅMMDD-XXXX) krävs

Fyll i ditt personnummer: xxxxxxxx-xxxx eller xxxxxx-xxxx

Adress krävs

Postnummer krävs

Fyll i ditt postnummer xxx xx

Ort krävs

Telefon krävs

Inte ett giltigt Telefon

E-post som krävs

Inte en giltig E-post

Välj Fil
  • {{f.name}} Stäng
krävs Endast en fil kan laddas upp
 *

krävs

 *

krävs

 *

krävs

 *

krävs

 *

krävs

 *

krävs

 *

Svar krävs

 *

Svar krävs

 *

Svar krävs

 *

Svar krävs

 *

Svar krävs

 *

Svar krävs

Uppgifter markerade med asterisk (*) måste fyllas i.

Captcha krävs Ogiltigt captcha