Lyrik på buss 73

Buss 73 är Stockholms första eldrivna buss i linjetrafik, och går mellan Karolinska Institutet och Ropsten. Vattenfall laddar bussen med vind-el och koldioxidutsläppen är lägre än från vanliga bussar. Välkommen på det nya sättet att resa!

Se filmen om initiativet

 

Förnybar el från svenska vindkraftverk

Bussens batteri laddas med förnybar el från Vattenfalls svenska vindkraftverk. Det sker vid den nya laddstationen i Ropsten och tar ca sex minuter. Inom kort öppnar ännu en laddstation vid Karolinska Institutet. Med ett fulladdat batteri kan bussen köra sju av linjens åtta km på el, tyst och avgasfritt. Resterande sträcka drivs bussen med biodiesel då det är en s.k. laddhybridbuss. Även under den sträckan släpper den ut mindre avgaser än vanliga bussar eftersom bränslet används mer effektivt.

Vision: en miljon fordon körs på el år 2030

Vi på Vattenfall har som vision att en miljon fordon ska köras på el år 2030. Därför arbetar vi för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dagens och framtidens elbussar och elbilar. Genom allt ifrån att öka antalet laddstationer - till att skapa helt nya typer av laddningstjänster.

Lyssna på lyriken #Medsamladkraft

Björn Ranelid

Daniel Boyacioglu

Mian Lodalen

Sandra Beijer

Sigge Eklund

Viveca Lärn