Med Solcellsguiden kan du enkelt testa att placera solpaneler på ett satellitfoto av ditt eget tak. Du får en snabb kostnadsuppskattning och en indikation på hur mycket solel du kan producera. Utifrån beräkningen kan du göra en intresseanmälan direkt.

Testa här

Hur lönsamt är det med solceller?

Att investera i solceller är lönsamt på många sätt. Här ser du några räknexempel som vår solcellsexpert har tagit fram. 

Energikostnaden minskar med en tredjedel
Förutom att du direkt sänker dina inköpskostnader för el, så får du en intäkt på elen du inte själv använder när du säljer tillbaka den till ditt elbolag. Hur mycket du får betalt för din överskottsel skiljer sig mellan elbolagen. Oavsett priset så brukar man säga att du sänker din elkostnad med ungefär en tredjedel.

Tio gånger bättre avkastning än på banken
Även avkastningen går att räkna på olika sätt. Ett enkelt sätt är att jämföra med räntan du får om du istället sätter in pengarna på banken. Idag är räntorna under en procent. Med andra ord är det enkelt att överträffa den avkastningen om du sänker dina elkostnader med en tredjedel.

Kapital
100 000 kr
Ränta 1%
1 000 kr
Kapitalskatt
30 % = 300 kr
Nettoavkastning
700 kr
Elkostnad 1 år
25 000 kr
Besparing
7 500 kr
Kapitalskatt
0 kr
Nettobesparing
7 500 kr

För att få ut 7 500 kronor i nettoavkastning i en bank behöver du hitta en bank som ger dig en banksparränta på 10,7 procent. Med rådande elpriser och räntenivåer är avkastningen mer än 10 gånger högre om du väljer att lägga pengarna på taket istället för att sätta in dem på banken.

Värdet på huset ökar med 14 procent 
Enligt en undersökning av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ökar snittvillan i Sverige i värde med cirka 14 procent, då huset med solceller har en lägre driftkostnad. (SLU undersökning 2019). Skillnaden är att pengarna sitter fast i taket och din elbesparing och det tar 13 år innan besparingen på 7 500 kronor blir 100 000 kronor. Men pengarna är inte förbrukade! Tvärtom, de växer direkt och du får tillbaka dina pengar plus 14 procent när du säljer ditt hus. 

Räkneexempel utifrån ett beräknat snittpris på villor i Sverige (oktober 2019):

Värde på en villa utan solceller
1 700 000 kr
Värde med solceller
1 938 000 kr
Värdeökning
238 000 kr


Om man bortser från storstäderna, där det finns villor som kostar betydligt mer och det inte är rimligt med en 14 % värdeökning, så blir ökningen i exemplet ovan nästan 2,4 gånger så bra med solceller jämfört med ett uttag på banken. Du får alltså ut 238 000 kronor istället för 100 000 kronor om du har satt solceller på taket. (Källor: Rapporten "Pricing the sun", Sveriges Lantbruksuniversitet 2019 och SCB)

Det finns ingen anledning att inte investera i solceller – det är bra både  för din ekonomi och vår miljö.

Se ditt solcellspris

I Solcellsguiden kan du själv mäta ut ytan för ditt tak och få en mer exakt beräkning för vad det skulle kosta för dig. Kontakta oss så skickar vi en skräddarsydd offert.

Kontakta oss

Vi hjälper dig med en skräddarsydd lösning för ditt tak. Vid behov bokar vi ett hembesök. Ring kundservice på 020-82 40 09 (vardagar 9-17). Eller gör en intresseanmälan på webben.

Till intresseanmälan