”Vårt fritidshus var optimalt för solceller”

Publicerad för 3 år sedan av Jonatan Leman

Solceller på fritidshuset är kanske inte den första investeringen man tänker på. Men för Ulf Bergström och hans fru blev det ett välkommet tillskott då de bor i stugan när solen skiner som mest. Nu kan de tvätta, diska och ladda bilen med egenproducerad solel.

Precis när våren börjar spira flyttar Ulf Bergström och hans fru ut till sitt fritidshus utanför Nordmaling. Här tillbringar de all sin tid från mars till oktober varje år. Förra sommaren tog de ett nytt steg i livet och skaffade solceller. Beslutet var ganska enkelt för Ulf som är utbildad ingenjör och har jobbat mycket med energifrågor under sitt yrkesliv.

– Jag har ett stort engagemang kring energi och är intresserad av att själv kunna försörja min fastighet med egenproducerad el så långt det går. Det var den drivkraften som fick oss att installera solceller på fritidshuset. Sen är det ett bra alternativ för oss eftersom de genererar som mest el just den delen av året som vi är där, berättar Ulf Bergström.

Han upplever att hela processen gick väldigt enkelt och smidigt – från det att man valde Vattenfall som leverantör till att anläggningen var i drift. Själva installationen tog bara två veckor. Huset, som är vackert beläget vid havet med klippor och sandstrand runt hörnet, hade dessutom rätt förutsättningar för att kunna producera mycket solenergi.

– Enligt experterna från Vattenfall som gjorde beräkningarna så är husets läge så nära det optimala man kan vara. Taket vetter nästan rakt söderut och vi har väldigt få träd i närheten, vilket betyder att vi får sol tidigt på morgonen och den hänger kvar större delen av dagen.

Bra ekonomisk investering för framtiden

Tidigare har man behövt ansöka om bygglov för att sätta upp solceller på taket, men från 2018 gäller inte längre detta krav. Om du har en byggnad som är av ett kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde kan du dock ändå behöva bygglov. Det är därför bra att dubbelkolla med din kommun vad som gäller.

– Vi frågade kommunen om vi behövde bygglov innan vi satte upp solcellerna, men vi fick snabbt till svar att det inte behövdes. Det är ju egentligen inget som händer med huset, förutom att taket får en lite annan kulör, säger Ulf.

Familjen Bergström har även valt att installera en något större anläggning än vad deras totala elförbrukning kräver. Ulfs plan är nämligen att solenergin även ska driva deras elbil under sommarhalvåret. På det sättet får de ännu mer glädje av solcellerna och på lite sikt räknar Ulf med att investeringen är en god ekonomisk affär.

– Den beräkning vi fick sa att det skulle ta 8,5 år för oss att tjäna igen investeringen. Jag tror att det kanske kommer ta något längre tid, men solcellerna kommer ju att hålla betydligt längre än så och förhoppningsvis får mina barn glädje av detta också. Så på sikt räknar jag absolut hem investeringen.

Nya rutiner för att maximera solenergin

En stor fördel med solceller är att man kan sälja tillbaka elen man inte konsumerar till Vattenfall. Ulf Bergström har valt att sälja tillbaka överskottet – men han har samtidigt satt upp ett tydligt mål. Familjens ambition är att de själva ska använda den el som solcellerna producerar så långt det bara är möjligt.

– Det är helt enkelt en bättre affär för oss. Därför lägger vi om vårt beteende och agerar lite annorlunda när vi är i stugan. Det är på dagen när solcellerna generar el som vi laddar elbilen eller kör igång diskmaskinen, istället för på natten som vi annars gör inne i stan. Vi anpassar vårt leverne efter solen och det känns väldigt bra eftersom det avlastar elnätet.

Det är tydligt att Ulf är engagerad i miljöfrågor och han berättar att de satt upp laddstolpar i bostadsföreningen där de bor. Nästa steg är att skaffa en laddstolpe även till fritidshuset.

– Ja, vi kommer snart att sätta upp en laddstolpe till bilen där också. Sen tycker jag det är intressant att titta på nya batterilösningar eftersom jag vill kunna använda så mycket som möjligt av den energi som solcellerna producerar. Om några år är det inte omöjligt att jag sätter dit ett batteri för att kunna lagra min solel, säger Ulf Bergström.

Ulfs 4 tips för att få maximal nytta av solceller

1) Var beredd på att anpassa vissa levnadsmönster. Då kan solceller bli en riktigt framgångsrik investering.
2) Lär dig att använda appen för att hålla koll på hur solcellerna producerat olika dagar, veckor och månader. Det skapar en medvetenhet och kunskap om hur de fungerar.
3) Diska, tvätta och kör andra hushållsmaskiner när solen skiner och din anläggning producerar som mest el.
4) Om du har elbil är det bättre att ladda den på dagen.

Intresserad av solceller?

Lämna en intresseanmälan så kontaktar vi dig och berättar mer om hur du kan börja producera din egen fossilfria el

Gör intresseanmälan