Aina odlar sitt intresse i solen

Under sommaren 2017 hade du chans att utmana grannen och resten av Sverige i vår solrostävling. Tävlingen avslutades den 31 augusti och vann gjorde Aina Ahlinder i Västerås som svarade rätt på alla frågor och dessutom odlat den högsta solrosen. Hela 4,13 meter! Aina fick ett presentkort från Blomsterlandet, värde 1 000 kronor.

Aina brukar mest odla luktärter och andra klätterväxter, men i år fick dessa konkurrens av soltörstiga solrosor, hela 26 stycken.
- Det är faktiskt första gången jag har egenodlade solrosor i trädgården. Andra år har fåglarna sprätt iväg solrosfrön från fågelborden som sedan grott lite här och var, berättar Aina.

- I våras fick jag ett erbjudande från Vattenfall: en gratis påse solrosfrön och chansen att delta i en tävling om högsta solrosen. Jag vann med min 4,13 meter höga solros, vilket är jättekul! utbrister Aina Ahlinder.

En plats i solen

Solrosorna stoltserar framför husets altan och breder ut sig över altantakets solpaneler. Man märker att både panelerna och blommorna trivs på denna soliga plats. Det är söderläge, vilket är optimalt för både solpaneler och solrosor.
- Vi har mycket glädje och nytta av solcellerna, som införskaffades för fem år sedan. De fungerar mycket bra och håller våra elkostnader nere, berättar Aina.

Panelerna ger årligen ett välkommet bidrag på 3 500 kwh el till hushållet. Förutom altantakets solpaneler har paret Ahlinder paneler på garagetaket, även det i söderläge.
- Och solrosorna trivs utmärkt här, så det kommer jag göra om! Men inte nästa år, man ska variera från år till år för bästa resultat, säger Aina som har ett stort odlingsintresse sedan barnsben.

- Dessutom skyddar solrosorna för insyn från gång- och cykelvägen som går precis vid huset. Många förbipasserande stannar och tar bilder på blomhavet, säger Aina och ler ikapp med solen.

Och nästa år kanske trädgården har frodats ännu mer. Vinsten är nämligen ett presentkort på 1000 kronor hos Blomsterlandet. För det tänker Aina köpa perenner och en påse fågelfrön till sina bevingade vänner.

Vi säger också grattis till Örjan Larsson i Enköping som kom tvåa med sin solros på 3,65 meter och Nils-Olov Nilsson i Vikbolandet som kom på tredje plats med en solros på 3,50 meter. Även de fick varsitt presentkort.


Lyckas med din solros - Blomsterlandets expert tipsar:

Jacob Nilsson, Butikschef på Blomsterlandet City och en av Blomsterlandets växtexperter ger här sin bästa tips för att få en hög solros.

 1. Förså inomhus
  Du kan så solrosfröet direkt på växtplatsen i maj-juni, men vill du ha kraftigare plantor och tidigare blomning är det bra att så den inomhus några veckor innan.
 2. Välj rätt kruka
  När du sår inomhus, så välj gärna en smal och djup kruka och fyll på med såjord. Vattna igenom jorden försiktigt innan du sår så att inte fröet sköljs ner för långt i jorden eller in i ett hörn. Peta ner några frön 1-2 centimeter djupt med ett mellanrum på cirka 5 centimeter. Se till att de är täckta av jord. De gror efter 7-10 dagar. Kommer det upp flera tar du bort de svagaste.
 3. Plantera i bördig jord
  Solrosen kan sedan planteras ut efter några veckor, i normal jord och soligt läge. Välj helst en lite dyrare jord, men vanlig blomjord funkar bra. För riktigt höga exemplar, ska du ha djup, bördig jord och gödsla flitigt.
 4. Var generös med sol och vatten
  Solrosen är en blomma som verkligen gillar sol, så mycket att den alltid vänder sig mot solen. Därför ska du plantera den på en plats där den får så mycket sol som möjligt. Gärna vid en solig vägg så får den både ljus och hjälp med att hålla sig uppe. Och kom ihåg att vattna flitigt!

Så här gick tävlingen till

När din solros har nått maximal höjd mäter du solrosen från marken till toppen på blomman (blommans mitt). Fyll i måtten i tävlingsformuläret och bifoga ett foto med solrosen bredvid ett måttband eller likvärdigt mätverktyg (till exempel en tumstock). När du skickar in bidraget intygar du samtidigt att solrosen är egenodlad och att mätningen utförts korrekt.

Till vinnare utsågs de tre som har odlat de högsta solrosorna och svarat rätt på alla frågor. Vinnarna utsågs av en jury från Vattenfall bestående av Ulrika Mivell, Karin Lago och Ulf Elmgren.