"Solceller är ett bra miljöval"

Görel Gustafsson bor i ett hus på landsbygden utanför Uppsala. Huset är vedeldat och har ett bra läge med mycket solinstrålning. Efter att ha deltagit på Vattenfalls informationsmöte om solceller bestämde hon sig för att det var dags att ta steget.

Varför valde du att skaffa solceller?

 Det är ett bra miljöval och det kändes bra att utnyttja taket, som var så fult. Det blir också ett bra komplement till vår nuvarande uppvärmningslösning. Intressant att kunna sälja tillbaka överbliven el också.

– Blir batterierna bättre kan man också lagra el. Toppen för oss om det blir strömavbrott, vilket händer ibland på landet. Att vara självförsörjande handlar mycket om trygghet för vår del. Vi har en eldriven vattenpump till brunnen och slutar den fungera blir man extremt begränsad. Blir det kallt kan man sätta på sig en extra tröja men utan vatten i kranarna och toaletten vill man inte vara, fortsätter Görel Gustafsson.

Hur fick du veta att Vi säljer solceller?

– Vi fick en personlig inbjudan till Vattenfalls solcellsmöte. Eftersom vi hade gått i tankarna på att skaffa solceller så passade det oss perfekt. Informationsmötet var bra och vi fick svar på det vi behövde veta. Vi kunde även boka upp oss på ett gratis hembesök.

Hur kom det sig att du valde att köpa från oss?

 Vi hade inte tid att engagera oss och forska i detta utan sökte en trygg och stabil leverantör som kunde ta ett helhetsansvar för vår installation av solceller. När vi såg att ni hade bra produkter till ett konkurrenskraftigt pris så var det inte mycket att tveka på. 

– Vi är elkunder hos er sedan tidigare och det kändes tryggt att välja en leverantör vi kunde lita på helt enkelt. Vi var beredda att betala lite extra för den bekvämligheten. När vi jämförde med flera andra aktörer så insåg vi att det inte var någon större prisskillnad. Då blev det både bekvämt och prisvärt och lätt för oss att fatta ett beslut.

Vi kom ut till dig och gjorde ett gratis hembesök. Vad tyckte du om det?

– Han som besökte oss var proffsig och seriös. Det är vad man förväntar sig av Vattenfall. Inget extraordinärt utan han visste vad han pratade om och kunde hjälpa oss att planera för rätt antal paneler och informerade om hur själva installationen skulle gå till. Det är alltid lättare att kunna diskutera och visa på plats tycker jag.

Var det ett långt köpbeslut?

– Vi har funderat på solceller en tid men inte haft tid att göra speciellt mycket research. Så när inbjudan till Vattenfalls informationsmöte om solceller kom, så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att ta tag i frågan. När vi sedan satte oss in i erbjudandet, som även inkluderade installation, så var det inte mycket för oss att tveka om.

Har du tänkt att ansöka om solcellsbidrag?

– Vi kommer att söka rotavdrag och solcellsbidrag. Om vi får igenom solcellsbidraget längre fram så får man väl cleara det med rotavdraget i efterhand. Men det är inget vi har räknat med i kalkylen.

Har du tänkt att sälja tillbaka överbliven el till oss och bli mikroproducent?

– Det ska vi absolut göra. Det ser vi som en av fördelarna. 

Med hjälp av Solcellsguiden kan du räkna ut vad priset för solpaneler skulle bli på ditt hus. Där kan du också  fylla i en intresseanmälan.

Till Solcellsguiden

Se ditt solcellspris

I Solcellsguiden kan du själv mäta ut ytan för ditt tak och få en mer exakt beräkning för vad det skulle kosta för dig. Kontakta oss så skickar vi en skräddarsydd offert.

Kontakta oss

Vi hjälper dig att hitta rätt solcellspaket för dig. Vid behov bokar vi ett hembesök. Ring kundservice på 020-82 40 09 (vardagar 9-17).