Beräkna ditt klimatavtryck 

Varje svensk släpper i genomsnitt ut ungefär sju ton koldioxid per år. En hållbar framtid kräver att vi går ner till ett ton. Vi på Vattenfall har bestämt oss för att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. För att lyckas måste vi, som ett av Europas största energibolag, först bli helt fossilfria själva. Men det räcker inte. Därför bidrar vi på alla sätt vi kan.

För att göra det enklare för dig att minska din klimatpåverkan har vi skapat appen OneTonneFuture, som är en klimatkalkylator. Den kan hjälpa dig att se vilka steg just du kan ta för att minska din klimatpåverkan - och utmanar dig att ta dem. Du väljer själv hur långt du vill gå och hur mycket du vill göra.

  • Beräkna ditt klimatavtryck
  • Se vilka faktorer som påverkar avtrycket mest
  • Se inom vilka områden du redan är en klimathjälte 
  • Få skräddarsydda utmaningar som hjälper dig minska din klimatpåverkan
  • Se hur mycket du bidrar tillsammans med alla andra
  • Klimatkompensera för oundvikliga utsläpp
  • Se vad som krävs för en hållbar framtid (1 ton utsläpp av CO2/år per person – "One Tonne Future")

Appen är gratis att ladda hem, är öppen för alla och kräver varken registrering eller konto - du är helt anonym. Ladda ner den idag för att se ditt klimatavtryck och hur du kan koldioxidbanta.

Ladda ner appen

Se hur just du kan hjälpa till. Ladda ned OneTonneFuture idag!

Förstå din klimatpåverkan

OneTonneFuture tar ett helhetsgrepp i klimatfrågan genom att visa hela din klimatpåverkan fördelad över din livsstil. Du kan snabbt och enkelt se vad det är som bidrar mest till dina utsläpp och vilka vanor du kan ändra för att göra störst skillnad. Det blir ett effektivt klimatarbete som faktiskt gör skillnad!

Jämför och tävla

OneTonneFuture sätter också dina utsläpp i ett perspektiv – lever jag hållbart? Är mina utsläpp lägre än medelsvenskens? Lägre än grannkommunens? Vem vinner, Stockholm eller Göteborg? Att tävla mot andra leder oftast till att man gör det där lilla extra för att kamma hem vinsten – och det är precis vad klimatet behöver.

Få klimattips och anta utmaningar

Ju mer du pratar med appen, ju mer precist blir ditt avtryck, samtidigt som du får konkreta tips på hur du kan minska dina utsläpp. Det sker bland annat i form av utmaningar som anpassas efter dig och din livsstil. OneTonneFuture känner av vilka steg just du kan ta för att minska din klimatpåverkan, och utmanar dig till att ta dem. Du väljer själv hur långt du vill gå och hur mycket du vill göra.

Kompensera för oundvikliga utsläpp

Tyvärr är det inte alltid möjligt att nå så låga utsläpp som man vill eller som skulle behövas. Därför har vi lagt in möjligheten att klimatkompensera direkt i appen. Det betyder att du kan vara med och finansiera noggrant utvalda utsläppsreducerande projekt som kompensation för dina egna utsläpp.

Tillsammans gör vi stor skillnad

Det bästa av allt – du är inte ensam i OneTonneFuture. Dina insatser, stora som små, läggs samman med alla andras prestationer och tillsammans kan vi följa hur mycket vi gjort för planeten.

Genom att vara med i OneTonneFuture får vi en ökad förståelse hur vi alla, oavsett vår unika livssituation och förutsättningar, kan vara med och hjälpa till. Vi kan börja samarbeta för att nå "One Tonne Future", den framtid planeten behöver.

OneTonneFuture är gratis att gå med i, är öppen för alla i Sverige och kräver varken registrering eller konto. Ladda ner från App Store eller Google Play.

OneTonneFuture har utvecklats i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet.

Gör en intresseanmälan för att starta en grupputmaning.

Läs mer och gör intresseanmälan

Kontakta oss

Om du har frågor om OneTonneFuture kan du mejla oss på otf.support@vattenfall.com.

Vanliga frågor & svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna vi får om OneTonneFuture.

Till frågor och svar

Integritetspolicy

Du är anonym när du använder appen, och vi värnar om din integritet. Du kan läsa vår integritetspolicy här.

Till integritetspolicyn