Energi för kropp och själ – och bilen

Tärnaby Fjällhotell ligger vid Laxfjällets sluttning, med vacker utsikt över sjön
Gäutan och fjälltopparna. Hit kommer både privatgäster och konferensgäster för att
ladda batterierna. Sina egna och bilens.

Den storslagna naturen lockade Göteborgsparet Birgitta Corin och H-P Carlson till Tärnaby 2001. Tre år senare köpte de Tärnaby Fjällhotell och har successivt gett anläggningen en tydlig miljöprofil.
– Vi är miljösmarta i alla våra val och tänker på vår totala påverkan på naturen – från uppvärmning och el till mat och städning, berättar Birgitta Corin.

Närvarande miljöprofil

Tärnaby är beroende av bilburna gäster och ligger vid E12 med stor genomfartstrafik. På senare tid har Birgitta och H-P märkt av en efterfrågan hos gästerna att kunna ladda sin elbil. Många av hotellgästerna är från Norge, där elbilar är vanliga.
– Här i Norrland är det glest mellan laddstationerna. Elbilsförare som kommer från Norge, och även från Skellefteå och Umeå, och ska vidare till fjällen behöver någonstans att ladda på vägen.

Det i kombination med att det finns vattenkraftverk att se på nära håll i trakten gör att miljöprofilen blir extra påtaglig.
– Jag är stolt att ha vår verksamhet i en del av landet där vattenkraften är stark och vill gärna att fler ska få uppleva den här storslagna miljön på ett mer hållbart sätt, säger Birgitta Corin.

Installerade smart laddbox

Sagt och gjort, nyligen installerades en laddbox från Vattenfall. På så sätt kan elbilsförare som vill ladda hitta till hotellet och kanske stannar de för lunch eller middag. Gästerna betalar för sin laddning direkt via appen.

– Det är självklart att vi ska kunna erbjuda både gäster och förbipasserande möjligheten att ladda sin bil. Här ska man inte bara få energipåfyllnad för kropp och själ, utan även för bilen, säger Birgitta och avslöjar att nästa steg är att installera solceller på hotellets tak.

Ägarna ser framför sig en utveckling där fler företag och organisationer vill minska deras påverkan på miljön, vilket leder till en positiv spiral av allt bättre val.
– Det ska vara lätt att välja rätt. Ett steg i den riktningen är att företag bidrar med både egna smarta val och gör det enklare för andra att fatta dem, avslutar Birgitta Corin.