När du ska flytta

Anmäl din flytt

När du ska flytta är det några saker du behöver göra för att elen ska fungera, det gäller oavsett om du har anmält din flytt via Adressändring eller Skatteverket.

  • Teckna elnätsavtal. När du ska flytta behöver du teckna ett elnätsavtal, det gör du med den elnätsleverantör som äger ledningarna i det område du flyttar till. Elnätsleverantören ansvarar för att leverera elen fram till din dörr. Se vem som är nätägare där du bor
  • Teckna elhandelsavtal. För att du ska kunna använda din el behöver du också ett elavtal. Det tecknar du med valfritt elhandelsföretag och gäller den el du faktiskt förbrukar i hemmet, allt från spis till lampor.
  • Säga upp avtal på tidigare bostad. När du flyttar från en bostad, och inte vill stå som betalningsansvarig, behöver du säga upp ditt tidigare elnätsavtal. Du kan också ge oss en fullmakt. Då sköter vi flytten åt dig!

 

Vi sköter hela flytten åt dig!

Om du ger oss en fullmakt så säger vi upp ditt gamla avtal, ordnar ditt nya elnätsavtal och tecknar ett elavtal med oss. Vi hjälper dig oavsett om du flyttar inom eller utanför Vattenfalls nätområde, kom bara ihåg att anmäla din flytt till oss senast 10 dagar innan flyttdatumet.

Till Flyttguiden

 

Flytta ditt elnätsavtal 

Om du har ett elnätsavtal med Vattenfall Eldistribution kan du logga in på Mina sidor och anmäla din flytt där.

Anmäl elnätsflytt 

Relaterade frågor och svar

Har du valt att teckna elhandelsavtal med oss och gett oss fullmakt till kontaktar vi ditt elnätsföretag och meddelar att du valt Vattenfall som elleverantör på din nya adress. Om du tecknat ett elnätsavtal kontrollerar vi att de person- och anläggningsuppgifter som du uppgett är korrekta och ditt avtal med oss kommer att börja gälla från det datum du angett att du flyttar in.

Vi skickar sedan ut en bekräftelse på din flyttanmälan i form av ett välkomstbrev som får hem i din brevlåda senast en vecka efter anmälan. Om du inte har fått hem bekräftelsen på flyttanmälan en vecka efter du gjort din anmälan, kontakta oss.

Avtalet startar från och med det datum som du avtalat i kontakten med oss och som finns angivet i välkomstbrevet.

Flyttar du till eller från ett hus med fjärrvärme från Vattenfall, behöver du anmäla detta till oss. Fyll i blanketten och posta, e-posta eller faxa den till:

FRISVAR

Vattenfall Kundservice AB
Box 13
88030 Näsåker

Fax: 0155-21 25 80

kundservice@vattenfall.com

Om du ska flytta till ett hus med fjärrvärme går det bra att även bra att kontakta oss.

Flyttanmälan fjärrvärme 

Viktigt att tänka på: Läs av din fjärrvärmemätare och lämna in mätarställningarna i samband med utflyttsdagen. Vi behöver din flyttanmälan för fjärrvärme senast en vecka efter att du flyttat. Du står som betalningsansvarig fram till dess att flytten har registrerats och mätaren är avläst.

Anvisningsavtal, tidigare tillsvidarepris, är ett elavtal som du blir tilldelad när du inte aktivt har tecknat ett elavtal med ett elhandelsföretag.

Om du själv inte kontaktar något elhandelsföretag när du flyttar in så anvisar elnätsföretaget dig till en elhandlare. Vattenfall Eldistribution AB anvisar inflyttade kunder som inte gjort någon annat val till Vattenfall Försäljning.

Om du aktivt säger upp ett elavtal hos oss utan att göra något annat val har vi så kallad leveransplikt till dig. Det betyder att vi ansvarar för att du får ström till ditt hem till dess att något annat elhandelsföretag tar över leveransen till dig. Även i dessa fall får du ett Anvisningsavtal.

Eftersom priset på det anvisade avtalet oftast är högre än såväl Rörligt elpris som Fast elpris rekommenderar vi dig att välja något av våra andra avtal istället. Det gör du enklast på Mina sidor.

Teckna nytt avtal på Mina sidor

Självklart går det bra att ta med elavtalet i flytten. Om du vill kolla om det finns något bättre elavtal som passar dina behov i din nya bostad kan du göra det med Elavtalsguiden.

Kom ihåg att du också behöver elnätsavtal för att få el till din nya bostad, när du tecknar elavtal med Vattenfall kan vi hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal med det elnätsföretag som äger elledningarna i ditt område.

Flytta ditt elavtal

Du har som kund två olika avtal för din el.

  • Elnätsavtalet tecknas med det elnätsföretag som äger stolpar och elledningar i ditt område. De levererar elen fram till din dörr.
  • Elhandelsavtal tecknas med det elhandelsföretag som du köper elen av. De är dem som du köper din el som du förbrukar av.

Har du ett elhandels- och elnätsföretag som ingår i samma koncern så får du oftast bara en faktura. Annars får du normalt två fakturor – en från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.