Skillnad mellan elnät och elhandel

För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika elavtal.

  • Ett elnätsavtal som du tecknar med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor, din nätägare. Detta företag kan du inte välja själv eftersom det endast finns en nätägare per område runt om i landet. Det är din nätägare som bygger ut och underhåller elnätet där du bor. Nätägaren ser till och ansvarar för att elen kommer fram i ditt område helt enkelt. Vem som är din nätägare står på din faktura eller ditt avtal på Mina sidor
  • Du behöver också ett avtal för din elhandel. Detta avtal kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. Det är i ditt elhandelsavtal som du avgör om du vill ha ett rörligt elpris eller om du hellre vill ha ett fast elpris bundet i en viss tid. Elhandelsavtalet är det som främst reglerar hur mycket du betalar för själva elen som du använder, till exempel varje gång du tänder en lampa eller använder spisen.  

Om ditt elhandelsföretag och din nätägare ingår i samma koncern får du oftast en faktura där samtliga elkostnader redovisas, såväl för elnät som för elhandel. Så är fallet om du har ett elhandelsavtal hos oss samtidigt som Vattenfall Eldistribution är din nätägare.

Om företagen tillhör olika koncerner får du i stället två separata fakturor – en från din nätägare och en från ditt elhandelsföretag. Det betyder att även om du slutat vara elhandelskund hos oss kan det vara så att du fortsatt får fakturor från Vattenfall. Det beror i sådana fall på att Vattenfall Eldistribution är din nätägare.

Vanliga frågor och svar


Hittar du inte svaret på din fråga?

På våra kundservicesidor hittar du information om el och fjärrvärme. Vi hjälper dig gärna med dina frågor om flytt, elavtal, faktura och betalning och Mina sidor.

Till kundservice

Ring oss

020-82 00 00

Från utlandet: +46 771 82 00 00

Vardagar 8-18

Via Facebook

Måndag-torsdag 8-21
Fredag 8-17

Kontaktformulär

Kontakta oss dygnet runt via e-post. Vi svarar på din fråga så snart vi kan.