Hur en bastuidé kan göra världen lite bättre

Det sägs att många idéer brukar komma från gemenskapen i bastun.
I det här fallet kom den från sex killar och tjejer, med olika bakgrund, som deltog i ett tre dagars hackathon i Stockholm.

Under tre dagar i februari samlades femtio handplockade och skarpa hjärnor i ett hackathon, organiserat av SaltXTechnology. Syftet var att hitta nya kommersiella vägar för att lösa klimatfrågan. En av utmaningarna kom från Vattenfall och handlade om att hitta innovativa lösningar på framtidens energilagring, för att effektivt balansera variationen i elkonsumtion och produktion.

Sebastian Haglund El Gaidi och Ola Roos, två av deltagarna i vinnarteamet.

Tre vinnare utsågs

Idéerna var många och juryn hade ett hårt jobb att få fram de tre vinnarna: En portable solenergilagring, en Tesla med 30 procent längre räckvidd och en bastu, SaunaFlex, som effektivt kan lagra värmen och samtidigt tillhandahålla flexibilitet till elsystemet.
- Vår idé bygger på att vi har ett Saltx-batteri som vi kopplar till en bastu. Batteriet laddas upp med värme under natten, när elen är som billigast, så att den kan användas på kvällen när elpriset är högre och folk bastar. Det är ett sätt att få ner energikostnaderna för till exempel gym och simhallar, där bastun står på hela dagarna när ingen ens använder den, förklarar Sebastian Haglund El Gaidi och Ola Roos, två av deltagarna i vinnarteamet.

Huvudmarknad Finland

Affärsmodellen är utformad som en tjänst, där kunderna leasar batteriet som en integrerad lösning, vilket i slutändan blir billigare än att köpa batteriet.
- Idén till SaunaFlex fick vi när vi kom över en rapport om Finlands energikonsumtion kopplat till nationalsporten bastubad: Hela åtta procent av landets totala elkonsumtion går till att värma upp bastur. Så här finns en hel del energi och därmed pengar att spara. Finland är vår primära marknad, berättar Sebastian.

Vill göra gott för klimatet

Både Sebastian och Ola har studerat på KTH och är intresserade av problemlösning och energifrågor.
- Jag vill göra något som har en positiv påverkan på klimatet. Inom energiområdet behövs verkligen ny innovation och teknik, så att vi kan ta hand om vår värld på ett bättre sätt. I denna transformation, från fossilt till förnybart, pågår ett paradigmskifte. Vi går från stora centraliserade kraftverk till mer decentraliserade tekniker, som vind- och solparker, med variation i elproduktionen. Jag är otroligt intresserad av hur man kan ta hänsyn till dessa nya fysikaliska begränsningarna och samtidigt behålla ett stabilt elsystem, berättar Sebastian.

Nästa steg är att prata med slutkunder på den finska marknaden för att bättre förstå kundernas behov, färdigställa en affärsplan och börja jobba med tekniken tillsammans med SaltX Labs.

Övriga deltagare i teamt SaunaFlex var Alessandro Ferraris, Dina Khastieva, Lars Herre och Alexander Stamp.
Läs mer om SaltX