Illustration: Luleå stad och Tyréns

2021 fyller Luleå stad 400 år och det ska firas storslaget, bland annat med ett rejält ansiktslyft för stadsparken. Vattenfall Services ansvarar för belysningen som ska bidra till en trivsam, trygg och tillgänglig park för alla.

Sedan i våras pågår en omfattande upprustning av stadsparken som ligger mitt i centrala Luleå. Senast Stadsparken byggdes om var i slutet på 1980-talet, och den behöver nu anpassas för att möta nya typer av aktiviteter och funktioner.

– Vi vill skapa en tryggare, roligare och mer levande park för människor att vistas i. Parken ska ge utrymme för mer liv och rörelse och bli bättre anpassad för olika kulturevenemang såsom föreställningar och konserter, berättar Anders Tallus som är belysningsingenjör på Luleå kommun.

Stadsparkens vegetation ska föryngras och nya träd och buskar ska planteras. Barnens lek kommer ges större plats och därför byggs en ny lekplats med temat Luleås natur och djurliv. I arbetet ingår även ny ljussättning som ska bidra till en ökad känsla av trygghet och skapa trivsamma möten.

– Här i norr har vi många timmar på dygnet som är mörka, speciellt under vintertid. Belysningen är därför extra viktig för att skapa en miljö där man kan vistas, oavsett tid på dygnet. Stadsparken ska vara en inspirerande och vacker plats där man samtidigt kan känna sig trygg, förklarar Anders Tallus.

Modern, effektfullt och samtidigt traditionellt

Vattenfall Services påbörjades under hösten ljussättningen i stadsparken.

– Tanken är att belysningen ska bidra till en känsla av en trivsam folkpark. Till exempel använder vi moderna och miljövänliga LED-lampor, men som utseendemässigt är designade som de mer traditionella glödlamporna, berättar Ulf Wallerström, projektledare för belysning inom Vattenfall Services.

I stadsparkens ena hörn har en ny scen byggts som ska utrustas med ett avancerat ljussystem för att kunna användas vid föreställningar och shower.

– Här kommer det att finnas åtta olika RGB-armaturer som styrs via en dator. Man kan ställa in 500 olika effekter, ändra dimmer, färg och hastighet. Ljussystemet används runtom i världen, bland annat för att belysa scener, byggnader, broar och annan arkitektur på ett mycket effektfullt och dramatiskt sätt, menar Ulf Wallerström.

En attraktiv mötesplats året runt

Ett nytt torg byggs också i parken med bland annat ett café och utrymme för framtida marknader och torghandel. Torget ska fungera som en attraktiv mötesplats såväl sommar som vinter.

– Över torget installerar vi linspända armaturer i ett sicksack-mönster. En av fördelarna med just linspänd belysning är att det är lättare att positionera belysningen rätt över en större yta. Linspänn skapar även möjlighet för att kunna anpassa belysningen efter säsong, förklarar Ulf Wallerström.

Runtom i parken monterar Vattenfall Services även uttagspollare som kan användas när extra eluttag krävs.

Ett bra samarbete

Förhoppningen är att stadsparken kommer att slå upp portarna för besökare i början av sommaren 2021.

– Samarbetet med Vattenfall Services har fungerat jättebra. I ett sådant här omfattande arbete med många speciallösningar är det viktigt med en partner som är kunnig och kan bidra med tankar, idéer och rekommendationer. Det är också viktigt att tänka hållbarhet och framtid, där hjälper Vattenfall Services oss att säkerställa att det vi gör idag även ska hålla över tid, avslutar Anders Tallus.

Kontakta Per Redtzer om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag eller din kommun med belysning.

Läs mer om våra tjänster

Kontakta oss

Telefon: 08-739 50 00

vattenfallservices@vattenfall.com

Vattenfall Services Nordic AB
SE-169 92 Stockholm

Fakturaadress

Vattenfall Services Nordic AB
RU2036
169 95 Solna

Organisationsnummer
556417-0859

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja