Efter många år av eftersatt underhåll har delar av kajen, stentrappan, träbryggor och lusthus vid Tannefors slussar nu rustats upp. Vattenfall Services har ansvarat för installationen av effektbelysningen, vilken är en viktig del för att behålla attraktionsvärdet i det omtyckta området.

Söderut från Linköping går Kinda kanal genom Östergötland ner mot den småländska gränsen. Området bjuder på många vackra naturupplevelser och Kinda kanal är en populär turistattraktion.

I Stångån, Kinda kanal, ungefär en kilometer söder om Linköpings innerstad, ligger Tannefors slussar. Mellan 5 000 och 10 000 personer promenerar eller cyklar i området varje dag.

– Det här vattenstråket är viktigt för stadens medborgare men också för de många resenärer som slussar här för vidare kanalresa, berättar Joacim Gustavsson, projektledare på Linköpings kommun.

Belysning i samspel med omgivningen

Vid Tannefors slussar finns bland annat ett pittoreskt lusthus som man når via en brygga. 

Lusthuset och bryggan används ofta vid soliga dagar för häng och picknickar men tjänar även som övernattning för kanalresenärer som anlänt när slussarna har stängt för kvällen.

 I samband med renoveringen har stort fokus satts på lusthusets belysning. Vattenfall Services har ansvarat för att montera nya armaturer och ljuskällor, skåp och kablar. Mest iögonfallande är den storslagna takkronan som är monterad högt upp i lusthusets innertak.

Effektbelysning Linkoping 310x400.jpg  
Vattenfall Services tekniker Muharem Piric har ansvarat för elarbetet i samband med renoveringen – allt från dragning av nya kablar till installation av nya eluttag, spottar, LED-slingor och ljuskrona.  

– När det gäller belysning är det viktigt att armaturer och ljusstyrka samspelar med omgivande miljö och arkitekturen vilket den nya installationen nu gör, förklarar Joacim Gustavsson.

Smälter in i arkitekturen

Stefan Trygg på Tekniska verken Linköping Nät AB har varit ansvarig projektledare och beställare av elinstallationerna.

– Även matningsskåp, vandalskydd och plåtdetaljer har anpassats för att på ett diskret sätt smälta in i arkitekturen. Bland annat har de målats i samma röda färg som lusthuset, berättar Stefan Trygg.

Utöver ljuskronan har Vattenfalls belysningstekniker monterat spottar högst upp på lusthusets åtta pelare som sprider ett behagligt sken nedåt och utanför lusthuset. Vid gästbryggan har även en stolpe för el installerats som ger möjlighet till att exempelvis ladda båtbatterierna. 

– Den här typen av belysningsarbete är lite annorlunda och väldigt spännande. Här ser vi hur belysningen harmonierar formmässigt med omgivningen och skapar en balans mellan de olika ljuskällorna. Det är ett fint exempel på vilken effekt rätt belysning kan skapa i en utomhusmiljö, säger Thomas Cervin, som är projektledare för området belysning på Vattenfall Services.

Effektbelysning Linkoping 720x350.jpg

Kontakta Per Redtzer om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag eller din kommun med belysning.

Läs mer om våra tjänster

Kontakta oss

Telefon: 08-739 50 00

vattenfallservices@vattenfall.com

Vattenfall Services Nordic AB
SE-169 92 Stockholm

Fakturaadress

Vattenfall Services Nordic AB
RU2036
169 95 Solna

Organisationsnummer
556417-0859

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja