Vattenfall Services vinner Årets bygge 2022!

Vattenfall Services tilldelas Årets Bygge 2022 i klassen "infrastruktur" som entreprenörer för Svenska Kraftnäts byggprojekt av stamnätstationen i Ritsem i Stora Sjöfallets nationalpark.  

Varje år delar tidningen Byggindustri ut samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris ”Årets Bygge”. Priset går till ett framgångsrikt byggprojekt och granskas utifrån fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Projekten som nomineras är uppdelade i sex kategorier: samhällsfastigheter, industri/logistik/butik, bostäder, hotell och kontor, infrastruktur och renovering.

På Construction Summit den 24 mars presenterades vinnarna av årets bygge där Svenska kraftnäts ställverksbyggnad Ritsem i Stora Sjöfallets nationalpark vann kategorin infrastrukturVattenfall Services är Svenska kraftnäts entreprenör för bygget av stamnätstationen i Ritsem.

Motiveringen lyder:

Både logistik och naturens krafter har utmanat detta projekt. Men vare sig terräng eller väder och vind lyckades sätta stopp för projektgruppen som målmedvetet jobbat sig fram till ett slutresultat som kommer att tjäna hela landet. Stort grattis till stationsförnyelsen i Ritsem, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Infrastruktur! 

Vattenfall Services VD Dag Svensson vill tacka för priset! 

– Jag tar tillfället att säga ett stort grattis till vår kund Svenska kraftnät samtidigt som jag är mycket stolt över det som Vattenfalls Services medarbetare har presterat i projekt Ritsem. Att alla nominerade projekt granskas utifrån de fem kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid-kvalitet-budget, teknik-innovation och samverkan gör inte min stolthet mindre. Tack alla ni som har varit delaktiga i projekt Ritsem, säger Dag Svensson. 

Utmanande terräng 

Station Ritsem utgör en viktig strategisk utlandsförbindelsepunkt i transmissionsnätet mellan Sverige och Norge och är en bra förbindelse för att kunna importera och exportera el till Norge. Terrängen runtomkring är utmanande och naturen förrädisk vacker.

Då området endast är snöfritt fyra månader om året har byggnadsarbetet varit en stor utmaning. Byggarbetarna har, under veckorna, bott i direkt anslutning till stationen med 20 mil till närmaste mataffär. De sista fem milen fram till stationen är enskild väg och hyser stor lavinfara under den delen av året då det finns snö och is. Med en otroligt kort byggsäsong och snäv tidsram är byggprojektet unikt.

– Det har helt klart varit en logistikutmaning. Vi hade till exempel en lavin, egentligen totalt tre laviner i april-maj då vägen mellan Stora Sjöfallet och Ritsem spolades bort i nästan en vecka.  Att få tag i duktigt folk som var beredda att ta de här jobben var också en utmaning, men vi har upphandlat duktiga underentreprenörer som varit pålitliga och självklart våra egna resurser inom mekanisk konstruktion, konstruktionsledning, HMSK och dokumenthantering, säger Jan Sandin, Projektledare Vattenfall Services.

Läs mer om byggprojektet i Ritsem 

20220324_155308.jpg
Jan Sandin, projektledare Vattenfall Services och Liselotte Schillén-Wenger, projektledare Svenska kraftnät. 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja