Vattenfall Services tecknar kontrakt med Svenska kraftnät för stort stationsprojekt

På uppdrag av Svenska kraftnät, ansvarar Vattenfall Services för byggnationen av ett nytt 400 kV-ställverk -PK4- i Ligga, utanför Jokkmokks kommun. Den nya stationen spelar en central roll för att öka överföringskapaciteten och transitflöden i regionnätet.

Några mil utanför Jokkmokks kommun i Norrbottens län,  ligger stationen Ligga. Den togs först i drift 1955 och består av en vattenkraftstation och ett 400 kV-ställverk. Då det befintliga ställverket nått sin tekniska livslängd, ska en ny 400-kV stamnätsanläggning (PK4) byggas. Tillsammans med den befintliga anläggningen, ska byggnationen av PK4 öka person- och driftsäkerheten samt möjliggöra ett högre effektuttag i Vitås och hantera transitflöden i regionnätet.

Viktigt för att öka överföringskapaciteten

Vattenfall Services har nu tecknat avtal med Svenska kraftnät som ansvarig för uppförandet av den nya 400-kV stamnätstationen.

– Svenska kraftnät är en stor kund till oss och vi är väldigt glada över att ha fått ett fortsatt förtroende i ytterligare ett samarbete där vi kan bidra med vår expertis. Givetvis tycker vi också att det är roligt att kunna vara med och bidra till ökad överföringskapacitet i regionen och därmed kunna tillgodose energiomställningen i det svenska elsystemet, säger Dag Svensson, VD Vattenfall Services.

I uppdraget ingår både stations- och ledningsåtgärder och Vattenfall Services ansvarar för markentreprenad, stationsbyggnad, installation av ställverk och kontrollanläggning, provning och idrifttagning.

Den nya stamnätstationen kommer att vara belägen ca 2 mil norr om Jokkmokk, på södra sidan av Luleälven och tas i drift sommaren 2026. Den befintliga Ligga stationen kommer att kvarstår och tillhöra Vattenfalls Vattenkraftsanläggning.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja