Vattenfall Services donerar utrustning till Ukrainas energiinfrastruktur

Efter den förstörda energiinfrastrukturen från kriget i Ukraina har Vattenfall Services donerat AMS-fordon och spänningstransformatorer för att bidra till återuppbyggnaden av landets elförsörjning.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har landets infrastruktur drabbats hårt, inte minst energianläggningar. Stora delar av Ukrainas elförsörjning är nu förstörd och många hushåll är utan el-, vatten- och värme.  Detta har gjort att landet har gått ut till branschorganisationer och företag i Europa och vädjat om hjälp och delat med sig listor av prioriterat material och specifika reservdelar för att klara akuta reparationer av elnätet.  

För att hjälpa landet och den drabbade befolkningen har Vattenfall Services genom Myndigheten för samhällsskydd (MSB) donerat två stycken AMS-fordon och tre stycken spänningstransformatorer. Under genomgång såg Vattenfall Services möjligheten att erbjuda materialet eftersom behovet av att ha dessa kvar i organisationen inte fanns.

– Jämfört med om vi hade skickat ner vanliga skylifter, bidrar dessa AMS-fordon dels till att kunna arbeta med spänning påslagen, och dels till ett säkrare arbete för våra ukrainska kollegor. Dessutom är de terränggående och har bra framkomlighet även i svårare förhållande, säger Ronny Hjalmarsson, enhetschef för Stationer på Vattenfall Services.

imagecafev.png

Gott samarbete och stort engagemang

Efter dialog med MSB koordinerades och upprättades nödvändig dokumentation och transport av fordonen och transformatorerna.

– På MSB uppskattar vi verkligen det goda samarbetet vi haft med ett flertal kontaktpersoner inom Vattenfallkoncernen. Vattenfall har verkligen bidragit med ett stort antal mycket värdefulla donationer, säger Richard Wennergrund på MSB.

Transporten skedde under april i år och har nu kommit fram till Ukraina för att där bidra till att återuppbygga landets elförsörjning.

– Jag är glad över att se det enorma engagemang som finns här på Vattenfall Services för att hjälpa våra vänner i Ukraina. Jag känner mig stolt över att våra medarbetare visar så stor medmänsklighet och empati, säger Dag Svensson, VD Vattenfall Services. 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja