Tunga lyft på Blaikens vindpark för att säkra produktionen av förnybar energi

På uppdrag av BlaikenVind AB, som ägs av Skellefteå Kraft AB, har Vattenfall Services fått det stora förtroendet att utföra huvudkomponentsbyten på vindturbiner på Blaiken Vindkraftpark.

Mellan Storum och Sorsele i Västerbottens inland hittar vi en av de största landbaserade vindkraftparkerna i hela Europa, Blaiken Vindkraftpark. Med sin kapacitet till att bidra med ca 690 000 ton minskade koldioxidutsläpp per år, spelar parken en viktig roll för förnybar energiproduktion och till att nå de globala klimatmålen.

När huvudkomponenterna på några av vindkraftverken behövde bytas för att säkra den årliga vindkraftsproduktionen som motsvarar elanvändningen i ca 160 000 lägenheter, valde BlaikenVind AB att anlita Vattenfall Services.

– Vattenfall Services var helt rätt val för oss som samarbetspartners i detta projekt. Dels för att en stor del av personalen finns lokalt och är enkel att arbete med, och dels för att vi har bra erfarenhet från  samarbete sedan tidigare. Vi gjorde nämligen ett liknande jobb förra året tillsammans med Vattenfall Services, där vi, trots en del utmaningar, löste detta på en fint sätt tillsammans, säger Christer, Skellefteå Kraft.

– Vi är en av de få aktörer i Sverige som har tidigare erfarenhet av Dongfang turbiner och hur dessa ska hanteras både gällande olika tekniska lösningar, processer och arbetsrutiner för att effektivisera reparationer. Därför känns det otroligt roligt att vi har fått detta förtroende av BlaikenVind AB, säger Johan Welander, avdelningschef på vindkraftservice Vattenfall Services.

 

imageu1wp8.png

 

”Heavy lifting”

I uppdraget ingår byte av tre vindkraftsgeneratorer där först rotorpaketen, på närmare 70 ton vardera, lyfts ner från en tornhöjd på 95 meter. Arbetsmetoden kallas i fackspråk för Heavy lifting och innebär tunga avancerade lyft där såväl kunskap, erfarenhet och specialkranar med stor lyftkapacitet krävs.  Efter att rotorpaket samt generator har lyfts ner ska två av turbinerna vintersäkras för avställning för vintern på grund av renovering av generatorer. På den tredje turbinen ska en nyrenoverad generator på plats och rotorpaket ska återmonteras för att sedan tas i drift innan vintersäsongen.

Vattenfall Services kranarbete på site startade nu i slutet av augusti 2022 och pågår några veckor framöver. Hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2023.

– Att utföra denna typ av projekt under höst- och vinterhalvåret när vindarna tilltar kan absolut vara en utmaning. Maxvind vid lyft är 7 meter per sekund under en 10 minuters period vilket innebär att du kämpar mot klockan. Därför är det viktigt att ha väldigt utarbetade arbetsmetoder så att arbetet kan genomföras i tid och med högsta säkerhet, säger Johan.

 

Läs mer om våra tjänster kring vindkraftservice

 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja