Reparation av luftledning efter krock med segelbåt

Efter att en segelbåt krockat med en av Ellevios luftledningar i Stockholmsområdet kallades Vattenfall Services in för snabb reparation.

Det var onsdagen den 18 maj som en segelbåt krockade med en av Ellevios 220kV-luftledning i Stockholmsområdet. Som tur var kom ingen person till skada men ledningen behövde besiktigas. Dagen därpå kallades Vattenfall Services in där inspektion av ledningen genomfördes med drönare. 

– Att använda drönare vid besiktningar av luftledningar tillåter oss att på ett väldigt effektivt och säkert sätt kunna utföra inspektioner från marken, istället för att behöva klättra upp i ledningsstolparna. Med hjälp av drönaren kunde vi konstatera att det fanns en skadad kardel på linan som behövde åtgärdas, säger Linus Romilson, tekniker på Vattenfall Services.

På måndags morgonen startade själva reparationsarbetet, där reparationsmaterial och utrusning hade förberetts fredagen innan.

– Jag och Linus åkte dit tidigt på morgonen för att förbereda en stolpklättring på den stolpen där linan hade skadats. Linus klättrade upp i stolpen och jag stod på marken, så att vi tillsammans med rep kunde fira upp material, verktyg och materialvagn, säger Olle Bengtsson, Servicetekniker på Vattenfall Services.

För att kunna ta sig ut till den delen på linan som var skadad hängdes en materialvagn upp på ledningen, som senare reparerades med hjälp av reparationsspröt innan nedklättring.

– Reparationsarbetet tog cirka tre timmar och vi är mycket nöjda med Vattenfall Services snabba och bra utförda arbete, säger Anders Törnvall, underhållsplanerar på Ellevio.

imagegpc4c.png

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med underhåll på ledningar?

Läs mer här: Vi underhåller elnät i Sverige – Vattenfall Services

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja