Ny teknik – Högtemperaturlinan ökar överföringskapacitet

Den nya högtemperaturlinan mellan Valbo och Untra är nu installerad för att öka överföringskapaciteten i området. En teknik som används för första gången i den svenska transmissionsnätet.

För att öka överföringskapaciteten till Uppsala och Västerås fick Vattenfall Services under 2022 uppdraget av Svenska kraftnät att installera en helt ny högtemperaturlina mellan Valbo utanför Gävle och Untra utanför Tierp. Den tidigare transmissionsnätsledningen på 220 kV har varit en flaskhals i kraftnätet och för att möjliggöra ett maximerat effektuttag snabbt var användandet av en högtemperaturlina en bra lösning.

– Eftersom högtemperaturlinor är en ny teknik att använda i Sverige kräver det personal med lång erfarenhet och spetskompetens. Här har vi, tillsammans med Svenska kraftnät, samarbetat väldigt bra och slått våra kloka huvuden tillsammans. Även om det varit en del utmaningar på vägen så har vi lyckats hålla tidsplanen, säger Ronny Hjalmarsson, enhetschef på Vattenfall Services.

Ökad effekt med mer värme

Eftersom konventionella linor inte klarar av för mycket värme och samtidigt behålla rätt höjd över marken, har denna typ av effekthöjning, historiskt, krävt långa tillstånds- och byggnationsprocesser där man har ersatt utrustning i ställverk och bytt ledningar från 220 kV till 400 kV i befintliga kraftledningsgator.

För att däremot tillgodose det ökade elbehovet snabbare har man nu testat en ny teknik – högtemperaturlinan – som klarar mer värme.

– Till skillnad från konventionella linor består kärnan i högtemperaturlinan av kompositmaterial istället för stål. På detta sätt utvidgas inte linan på samma sätt när man effekthöjer och ökar värmen, och därför behåller den samma uppspända läge utan att närma sig marken som kan utgöra en fara för människor och djur, säger Jesper Mikaelsson, projektchef för ledningar på Vattenfall Services.

 

imageurnv.png

 

Ny teknik kräver nya arbetssätt

Eftersom det är första gången någonsin som denna nya teknik används  i det Svenska
transmissionsnätet, så har projektet krävt mycket planering kring tid och resurser för att säkerställa kompetensen.

Dom gamla linorna har rivits och de nya högtemperaturlinorna har installerats på den 3,2 mil långa ledningssträckan. Så mycket som möjligt av den gamla ledningen har bevarats vilket minskat både miljöpåverkan, utförandetiden och kostnaden.

Men eftersom den ursprungliga ledningen byggdes redan 1947 behövdes ett 30-tal stolpar bytas ut och byggas om för att klara av att bära den nya linan. För att minimera avbrottstiden för kunden utfördes detta enligt ESA-metoden AMS (Arbete Med Spänning), vilket Vattenfall Services idag är ledande på i Sverige.

– En högtemperaturlina har andra tekniska krav än vad konventionella linor har. Den klarar exempelvis inte av samma böjningsradie som en vanlig lina och därför fick vi använda speciella linvagnar. Även skarvningen var lite annorlunda eftersom vi fick skarva efter att vi hade dragit ut linan, som vi normalt inte gör, förklarar Jesper.

 

Valbo untra 3 720x350.jpg

 

Färdigställt hösten 2022

Den nya linan färdigställdes under hösten 2022 och beräknas kunna möta efterfrågan om ökat uttag på 100 MW i Uppsala respektive Västerås.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja