Internt kabelnät för vindpark

Vattenfall Services har av kunden Skaftåsens Vindkraft AB fått uppdraget att bygga internt kabelnät för Skaftåsens vindpark som är belägen cirka 25 kilometer sydost om Lillhärdal i Härjedalens kommun, Jämtland.

Vattenfall Services uppdrag består av beredning och utförande av ett internt 36kV-kabelnät och fibernät till den  driftfärdiga anläggningen. Sträckningen är från transformatorstation till inkommande brytare i de olika vindkraftverken. Totalt ska cirka 87 kilometer 36kV-kabel tillhandahållas och förläggas. Kabelschakterna är cirka 25 kilometer. På en del sträckor ska markentreprenören för vägar lägga slang som sedan Vattenfall Services använder till dragning av det interna kabelnätet. Kabelförläggning i slang utförs med maskiner som både drar och trycker kabeln, total förläggning i slang är cirka 15 kilometer.

Skaftåsens Vindpark har utvecklats av Arise AB i bolaget Skaftåsens Vindkraft AB. Skaftåsens vindkraft är nu sålt till den brittiska fondförvaltare Foresight Group LLP. Arise hanterar projektledning under byggnation och efter driftsättning även fortsatt förvaltning av vindparken. Vid full produktion kommer vindparken att kunna leverera 231 MW till det svenska elnätet genom de 35 stycken vindkraftverken på vardera 6,6 MW från Siemens Gamesa.

Kontakt: Per Hammarbäck

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja