Drönare utvecklad för inspektion

Det presenteras ständigt nya användningsområden för drönare, allt från riktigt små där uppdraget är att utföra pollinering till stora drönare för längre fraktuppdrag. För krävande inspektioner använder Vattenfall Services en drönare som kan bära tyngre och därmed mer avancerade kameror.

Denna drönare, en DJI Matrice 210 RTK är utvecklad för mer krävande inspektioner av olika anläggningar. Som exempel har den bättre kameror, både för inspektion och termografering, vilket möjliggör ett längre säkerhetsavstånd till det som ska inspekteras. Kamerorna har högre upplösning, 4K och 6K, jämfört med den drönartyp som Vattenfall Services tekniker använder i sin dagliga verksamhet.

Med drönaren utför Vattenfall Services avbrottsfri visuell inspektion och termografering av spänningssatta elanläggningar. Drönaren kan ta detaljerade högupplösta bilder utifrån många olika vinklar. Detta är en stor fördel vid jämförelse med helikopterinspektioner av till exempel ledningar.

Att använda drönare för inspektion är inte bara kostnadseffektivt, det innebär även en säkrare arbetsplats då olika typer av höjdarbete kan undvikas. De batteridrivna drönarna är också en del i strävan för en fossilfri framtid. Vid akuta inspektioner är drönaren ett utmärkt hjälpmedel för att snabbt hitta allvarliga fel på elanläggningar som är svåra att upptäcka från helikopter eller vid patrullering på mark. Självklart är även drönaren ett värdefullt verktyg vid inspektion av vindkraftverk, master och skorstenar bara för att nämna några områden.

Lite fakta om drönaren
DJI Matrice 210 RTK innehåller unika funktioner och lösningar. Drönaren är IP43 klassad och kan användas i direkt regn eller i dammiga miljöer. Den är kompatibel med flertalet sensorer som högkvalitativa kameror för stillbild och video, värmekameror samt zoomkamera. Användningsområdena är många och med möjligheten att topp montera kameror kan komplicerade inspektioner genomföras under till exempel broar. Med drönarens dubbla RTK-antenner (realtids kinematisk positionering) används även satellitdata istället för en magnetisk kompass vilket markant förbättrar säkerheten vid flygning i tuffa elektro/magnetiska miljöer som till exempel gruvdrift, kraftledningar, järnväg och byggarbetsplatser.

Tillsammans skapar vi Sveriges säkraste arbetsplats!

Kontakt: Pontus Bengtsson 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja