400kV ställverk i Ritsem

Ritsem stamnätsstation är Sveriges nordligaste station och en av många stationer som Svenska kraftnät förnyar.

Vattenfall Services har av Svenska kraftnät fått förtroende att genomföra en förnyelse av stationen PK51 Ritsem. Uppdraget innebär att befintlig 400kV anläggning förnyas genom att alla apparater och utrustning byts ut i ställverket och kompletteras med en ny kontrollrumsbyggnad.

Stationen är svårtillgängligt då den ligger cirka 15 mil nordväst om Gällivare. Dessutom i nationalparken Stora Sjöfallet vilket är en del av området Laponia som finns med på UNESCOs världsarvslista. Då stationen är belägen i en känslig miljö, nationalpark, sameby och turistnäring ställs det extra höga krav på Vattenfall Services som entreprenör att under projektet vidta lämpliga åtgärder för att minimera olika typer av störningar som ett exempel kommer inget arbete att utföras vintertid.

- Just nu avslutar vi en stor stationsentreprenad hos Svenska kraftnät i Hjälta och är glada för det fortsatta förtroende i och med projekt Ritsem, det här stärker Vattenfall Services position som entreprenör åt Svenska kraftnät. Våra kompetenta medarbetare känner väl till kundens höga krav och förväntningar och vi ser fram emot att starta projektet, säger Ronny Hjalmarsson chef för Construction Services inom Vattenfall Services.

Uppdraget med stationsförnyelsen ska pågå under tre år och vara färdig den 28 december 2021.

Läs mer om projekt på Svenska kraftnäts hemsida

Foto: Utsikt över Áhkkámassivet från stamnätsstation Ritsem, Ronny Hjalmarsson

Kontakt: Peter Malmström

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja