Kafferosteriet som värmer Uppsala

Lindvalls kafferosteri har blivit pionjär i Uppsala när det gäller återvinning av överskottsvärme, som matas in och förs vidare ut till Vattenfalls fjärrvärmekunder. Samtidigt anslöt sig företaget självt också som fjärrvärme­kund, och kunde avveckla sin oljepanna.

 

Lindvalls-kaffe-920.jpg

– Vi ser oss inte längre som ett livsmedelsföretag, vi är i hälsobranschen, säger Ulf Lindvall, fjärde generationens chef för familjeföretaget Lindvalls Kaffe, grundat 1891.

– Nu finns det undersökningar som visar att kaffe minskar risken för alzheimer, parkinson, diabetes typ 2 ... och det är svenskarnas största enskilda källa för antioxidanter.

Ulf Lindvall har en glimt i ögat, men han menar kanske ändå halvt allvar? Det är bara att googla så finner man bevisen direkt, lovar han.

Agerar pilot

Att överskottsvärmen från den gasdrivna kafferostningens ångor bidrar till att värma bostäder i Uppsala, där nio av tio invånare har fjärrvärme, är i alla fall inget skämt. Det är ett resultat av att Lindvalls, genom ett pilotprojekt, har valt att bli föregångare på vägen mot ett mångsidigt och effektivt framtida energilandskap – där den som av något skäl har överskottsvärme kan sluta avtal om att bli leverantör till sitt lokala fjärrvär-menät. I Lindvalls fall har företaget på en gång anslutits till värmenätet som både ny kund och leverantör.

– Idén om värmeåtervinningen kom ursprungligen för många år sedan, säger Ulf Lindvall.

– Vi tänkte att det var synd att skicka ut de här rökgaserna. Först hade jag idén att vi skulle kunna lagra värme i en ackumulator på tomten.

Vid ett studiebesök uppkom tanken att det i stället borde gå att använda fjärrvärmenätet som en stor värmebuffert. Ulf Lindvall tog hem idén, och genom pilotprojektet med Vattenfall kunde den bli verklighet. Bidrag inom Naturvårdsverkets stödprogram Klimatklivet bidrog till finansieringen.

Överskottsvärmen blir "produkt"

Resultatet blev att Lindvalls nu går i täten för ett Vattenfallkoncept kallat SamEnergi, där företag med överskottsvärme så lätt som möjligt ska kunna sälja den till Vattenfall och pumpa in den i fjärrvärmenätet.
Genom sin bredare marknadslansering av SamEnergi erbjuder Vattenfall nu en palett av standardiserade avtal, ”produkter”, så att det ska vara nästan lika lätt att bli leverantör till fjärrvärmenätet som att bli kund.

– Vi hoppas att det här bidrar till att liknande projekt kan förverkligas hos andra i framtiden, säger Ulf Lindvall.

Hur tänker han då på det hela ur varumärkesperspektivet – har satsningen någon sådan dimension?

– Ja, det är klart att det har det. Det är bara att inse att om vi ska klara jordens framtid kan vi inte förbruka mer resurser än vad som tillförs, säger Ulf Lindvall.

 

Mer läsning

Dagabs lager först ut med värmeåtervinning


Intresserad av SamEnergi?

Kontakta mig via e-post eller telefon.