Vi har levererat värme och bidragit till en effektivare uppvärmning av Sverige sedan 1950-talet. Nu arbetar vi aktivt för att driva omställningen till ett fossilfritt energisystem, där fjärrvärme spelar en central roll i det nya integrerade energilandskapet.
1954 gjorde Vattenfall sin första leverans av fjärrvärme. Värmen levererades från Vattenfalls ångkraftverk i Västerås. Då ersatte fjärrvärmen en lokal uppvärmning av bostäder som tidigare värmts upp av kol, koksgas, olja och el. Fördelarna med fjärrvärme var många. Hög verkningsgrad och god lokal miljö gjorde att fjärrvärmen etablerades i allt fler städer runt om i landet. Idag har Vattenfall fjärrvärmenät i ett tiotal tätorter i Sverige och totalt sett i Sverige är fjärrvärme den i särklass vanligaste uppvärmningsformen som värmer cirka hälften av landets bostäder.
Sedan fjärrvärmens intåg i Sverige har stadsmiljön förbättrats avsevärt. I stället för en kamin eller värmepanna i varje hus, sker nu förbränningen i en central anläggning utanför stadskärnan där röken filtreras. Utvecklingen har fortsatt med minskade utsläpp, mycket tack vare att bränslet i fjärrvärmeverken bytts ut från fossila till förnybara och återvunna.
Innan 2025 ska all vår produktion bestå till 100 procent av återvunna och förnybara bränslen. Samtidigt fortsätter vi resan mot att hela verksamheten ska vara netto noll till år 2040. Detta innebär att vi granskar hela värdekedjan, inklusive underleverantörer och transporter till våra anläggningar, för att säkerställa att mängden växthusgaser som släpps ut inte leder till en ökning av deras koncentrationer i atmosfären.
För att nå dit krävs både utökade partnerskap och samarbeten samt innovativa lösningar med ny teknik. Ett exempel på samarbete finns i Uppsala, där vi är en del av Uppsala Klimatprotokoll, ett initiativ som sedan 2010 arbetar för att påskynda stadens klimatarbete i samverkan med offentliga verksamheter, företag, universitet och föreningar.
På den tekniska sidan utforskar vi möjligheten till att fånga in koldioxid på våra värmeverk med så kallad CCS-teknik (Carbon Capture & Storage). Att fånga in och permanent lagra koldioxid leder inte bara till minskade koldioxidutsläpp, utan kan också fungera som en kolsänka vilket ger negativa utsläpp och därmed möjlighet att neutralisera andra fossila koldioxidutsläpp.