Köra på el

Elbilar är tysta, billiga i drift och bra för miljön. För att möta det ökade intresset för elbilar utvecklar nu Vattenfall nya smarta produkter och tjänster. Det ska bli ännu enklare att äga och köra elbil.

Laddstation för elbil

Framtidens fordon är elfordon

För 100 år sedan elektrifierade vi järnvägarna. Nu fortsätter vi med vägtransporterna.Vår vision är att en miljon fordon kör på el år 2030. Därför arbetar vi för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dagens och framtidens elbilar, elcyklar och elbussar. Det handlar om allt från att öka antalet laddstationer till att skapa helt nya typer av laddningstjänster.

Det finns olika typer av elbilar

Det finns en mängd olika elbilar att välja mellan på marknaden och det släpps kontinuerligt nya modeller. Det finns två olika typer av elbilar som kan laddas genom elnätet:

100 % eldrivna bilar drivs helt av sitt batteri och laddas via ladduttag, laddbox, en publik laddstation eller vid en av Vattenfalls snabbladdningsstationer. Exempel på märken som erbjuder rena elbilar är Volvo, Nissan, Mitsubishi, Tesla, Renault, Peugeot, Smart, BMW, Citroen och VW.

Laddhybrider har både en vanlig förbränningsmotor och en elektrisk motor, som laddas genom till exempel laddbox. Exempel på märken som erbjuder laddhybrider är Volvo, Mitsubishi, Audi, BMW, Toyota Prius, Chevrolet och Opel.