Familjen Segner fick koll på elen – sparade tusenlappar

Första vinterns elräkning i ett hus kan ibland bli något av en chock, särskilt om du bott i lägenhet innan. Det märkte familjen Segner när de flyttade till hus. Sedan upptäckte de att det finns mycket du kan göra för att få koll på din elförbrukning.

Familjen Segner minns när de flyttade in i sitt hus. Innan dess hade de bott i lägenhet.

– Helt plötsligt hade vi själva ansvar för all värme och elanvändning. Det kändes som att elkostnaderna rusade iväg utan att vi visste på vad. Vi har länge tänkt att vi måste få bättre koll, säger Madeleine Segner.

Så de nappade på Vattenfalls erbjudande om kostnadsfri energirådgivning.

– Energiexperterna hjälpte oss få koll på vad i ett hus som har betydelse för energianvändningen. Med enkla åtgärder kunde vi minska våra elkostnader med vi flera tusenlappar om året, säger Peter Segner.

Koll i mobilen

Ett Smarta Hem-paket var viktigt för att få överblick.

– Nu kan jag sitta på jobbet och se i mobilen precis hur mycket el vi använder just nu. Jag kan till och med se när barnen ser på tv efter skolan och stänga av när jag tycker att det räcker, säger Madeleine Segner och skrattar.

Medveten familj

Genom appen till Smarta Hem-paketet upptäckte familjen att det drar flera gånger så mycket energi att torka tvätten i torktumlare som det drar att tvätta den. Att hänga tvätten oftare sparar energi.

Även barnen har blivit energimedvetna.
– Jag säger till Sebastian när han duschar för länge. När man använder mycket varmvatten så går energiförbrukningen upp, säger Bianca.

Familjen Segner:

Peter och Madeleine, barnen Sebastian 13 år och Bianca 10 år.
Bor i: Villa, direktverkande el och luftvärmepump.