Rattmuff och motorvärmare på

Vintern är här med isiga bilrutor och frysta lås som krånglar till vardagen. Med andra ord är det dags att vinterrusta bilen. Förbered dig för snö och blixthalka redan nu, så blir vardagen lite enklare och bekvämare.

Efter fyra milda vintrar på raken ser årets december och framförallt januari ut att bli kallare än på länge. I alla fall om man får tro Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI som vägt ihop information från flera prognoser. Men det finns sätt att lindra plågan för de som är beroende av bilen i vardagen.

Vinterrusta bilen – här är checklistan

 1. Motor- och kupévärmare – för hälsans och miljöns skull
  Varje kallstart ökar bränsleförbrukningen med 0,5- 1,5 dl. En varm bil minskar bränsleförbrukning och utsläpp, är snäll mot naturen, motorn och din hälsa. Dessutom ökar trafiksäkerheten med isfria rutor. Men ha inte på värmaren i onödan. Låt temperaturen styra tiden: vid -15 °C eller kallare 90 minuter, vid -0 °C 60 minuter och vid +10 °C 30 minuter.
 2. Spolarvätskan – inget du klarar dig utan

  Spolarvätskan är ett måste snömoddiga dagar. Se därför till att du har fyllt behållaren med frostskyddad spolarvätska. Kolla om du har tillräckligt bra frostskydd i kylaren, det bör vara en blandning som tål minst -18 C.
 3. Förebygg fastfrusna dörrar
  Sen till jobbet? Då är det ganska irriterande att inte kunna ta sig in i bilen. Genom att behandla bilens dörrlister med silikonspray, så minskar du risken för att dörren fryser fast.
 4. Är bilbatteriet laddat för vintern?
  Se till att bilbatteriet är fulladdat och, om det går, kontrollera att batterivattnet täcker cellerna i batteriet.
 5. Vinterdäck eller dubbdäck?
  Den 1 december–31 mars måste du ha vinterdäcken på.1 oktober–15 april har du rätt att ha dubbdäck. Bra däck är en billig livförsäkring. Kolla att mönsterdjupet är tillräckligt!
 6. Rätt utrustning – en räddare i nöden:
  - Snöspade om du skulle köra fast.
  - Sopborste när snön vräker ner
  - Med en bra isskrapa får du bort isen på rutorna
  - Startkablar och bogserlina om bilen inte startar eller om grannen behöver hjälp
  - En ficklampa och reflexväst för att se och synas om du behöver stanna, till exempel på grund av punktering
  - Kom ihåg varningstriangeln om du stannar på olämpligt ställe
  - Varma kläder bör man alltid ha med när minusgraderna kryper neråt. En bil kyls snabbt ner om du blir stående
 7. Håll koll på glykolen
  Glykol gör så att kylarvattnet inte ska frysa. Kontrollera kylarvattnets frysgrad, så att inte motorn eller kylaren fryser sönder