Tips från en ljusdesigner

Lys upp i vintermörkret

Äntligen är dags att lysa upp vintermörkret med adventsstjärnor och ljusstakar. Hemmet får genast en annan karaktär och blir mer ombonat och stämningsfullt. Att ha fler ljuspunkter istället för en med starkt ljus är ett av tipsen från Carl Löfvin, ljusdesigner på Feilo Sylvania.

Hur ser det ut hemma hos dig i adventstider, Carl?

- Jag bor i en liten etta tillsammans med min sambo och min dotter, så det ryms inte så mycket. Men adventsstjärnan och ljusstaken är ett måste. Och gärna kombinerat med levande ljus. När min dotter var mindre så bytte vi ut de levande värmeljusen mot batteridrivna nattetid. Det finns ett stort utbud av dessa idag och de funkar bra och är förstås säkrare – ett tips för småbarnsföräldrar!

Carl Löfvin är ljusdesigner på Feilo Sylvania.

Oavsett om man bor i hus eller lägenhet, vad ska man tänka på när det gäller julbelysning?

- För julbelysning, liksom all belysning, gäller det att ha fler och svagare ljuspunkter utspridda i rummet. Undvik för mycket stark allmänbelysning, såsom taklampor. Det gäller framförallt nu under den mörka årstiden. Det ska inte vara för ljust, skuggor och mörker skapar stämning och dynamik i hemmet.

- Ett annat tips är att använda varma färgtemperaturer (Kelvin) i lamporna. Kika efter Kelvin-märkningen, som bör vara 2700K eller mindre. Det är en myt att LED-ljus endast är kallt, det går att få både i varm och kall färgtemperatur! Det finns även LED-lampor som, likt halogenlampor, blir varmare vid ljusreglering.

Belysning utomhus, på balkonger och i trädgårdar är populärt. Några tankar här?

- Se till att ha belysning som fungerar utomhus! Det ska vara rätt kapslingsklass för användningsområdet, det vill säga tillräckligt damm- och vattentätt. LED funkar utmärkt i vinterkylan. Framhäv gärna konturer på objekt, kanske ditt favoritträd eller balkongräcket. Användningen av solcellslampor har ökat, men funkar förstås bäst på sommaren.

Vilka belysningstrender råder just nu?

- En trend som jag ser just nu är hängande "nakna" lampor, det vill säga lampor i en sockel utan skärm eller kupa. Det kan i och för sig vara snyggt, så länge dessa lampor inte används som allmänbelysning. Se det mer som en installation, låt det bli en dekorativ detalj snarare än ett funktionellt ljus i hemmet!

Om jag behöver köpa ny julbelysning, vad ska jag tänka på?

- Byt ut det du kan mot LED, till exempel. ljusslingor. LED-lampor har längre brinntid samtidigt som det är ett mer energieffektivt alternativ jämfört med halogenlampor. Tänk på hur du använder LED-ljuskällor, eftersom de lätt uppfattas som mer bländande än till exempel halogen med samma mängd ljus. Använd lampor tillsammans med lampskärm som kan rikta ljuset enligt önskemål, förslagsvis nedåt. Tänk på att ditt rum inte blir bättre desto mer ljus du stoppar in, utan hur du använder ljuset. Fler riktade ljuspunkter bildar skuggor som i sin tur skapar stämning. Vid städning kan ovan nämnda förslag skippas, du ska trots allt se vad du gör.