Spara upp till 50 procent på elförbrukningen för varmvatten. Med solfångare på taket kan du värma ditt eget varmvatten för villan eller fritidshuset. Dessutom är det kostnadseffektivt, bra för miljön och kräver minimalt med underhåll.

Hur fungerar solfångare

Solfångarna sitter på taket och tar emot solens strålar. I solfångarna flyter en vätska som värms upp och pumpas in i en ackumulator där den värmer upp vatten. Vattnet går sedan ut i husets vattensystem. När solen är för svag värms vattnet av en elpatron. Systemet är praktiskt taget underhållsfritt. Det enda som krävs är kontroller av vätska och säkerhetsventiler, som du enkelt kan göra själv. Vart femte år bör du också byta vätskan i solpanelen.

Fördelar och nackdelar med solfångare

Vi ska vara ärliga och säga det rakt ut, det finns inte många nackdelar med solfångare. Men som inför alla stora beslut och investeringar är det bra att väga det negativa mot det positiva.

Fördelar

  • Solfångare kräver minimalt med underhåll.
  • Det blir inga kostsamma överraskningar, när anläggningen är avbetalad är värmen gratis.
  • Du blir inte lika känslig för elprisets svängningar, och din elförbrukning blir lägre.
  • Du kan duscha med gott samvete. Själva varmvattenproduktionen med sol medför inga koldioxidutsläpp, och den energi som går åt för att producera solfångarna är mycket begränsad i jämförelse med den energi som solen ger i form av varmt vatten.

Nackdelar

  • Under vintern är det få soltimmar och solen står lågt på himlen. Då är produktionen mycket liten, eller ingen alls om man har snö på solfångaren.