Nu tändas 60 000 juleljus

Egentligen är det ingenting som skiljer Tommy Wallentins villa mot de andra villorna i kvarteret. De flesta är byggda runt åttiotalet på en tomt som mäter cirka 1000 kvadratmeter, omgivna av häckar, staket, träd och buskar.

Från första advent tar villa Wallentin dock en helt annan skepnad. Med cirka 60 000 led-lampor förvandlas huset och trädgården till en ljuspark som påminner om Las Vegas. Tomtar, bockar, älgar, renar, granar, snögubbar och alla möjliga figurer smyckar trädgården och huskroppen. På taket skymtar ett fem meter långt flygplan, en DC3:a, och på huset baksida tornar ett åtta meter högt Eiffeltorn upp sig.
- Jag hittar inspiration lite här och där. DC3:an fick jag idén till när de fraktade bort den från Bromma flygplats och är en hyllning till flygveteranerna. Nu funderar jag på att bygga ett Pariserhjul, men har inte riktigt löst konstruktionen ännu, berättar Tommy Wallentin.

Till vardags jobbar Tommy som smed och smider själv ställningarna till alla ljuskreationer. Eiffeltornet ritade han först en skiss på och byggde sedan den åtta meter höga replikan. Flygplanet har han byggt i rundjärn på jobbet, i skala 1:4.

Barnsligt förtjust i julen

Kärleken till julen märks även innanför tröskeln till Tommys hus, där 400 tomtar i olika storlekar och material fyller rummen. Många både låter, lyser och rör på sig.
- Där jag växte upp i Vallentuna var julen årets högtid, med häst och släde till julottan och hela paketet. Jag fick väl en starkt relation till julen redan i barndomen som sen har levt vidare, antar jag.

Men framförallt var det mörkret som fick Tommy att börja med sin belysningshobby. Hans hus var det första som byggdes i området, frånvaron av omgivande ljus var markant. Han började med några ljusslingor i trädgården. Sedan gick det av bara farten.
- Belysning kostar ju så lite nu sedan LED-lamporna kom ut på marknaden. Elräkningen blir 1500 kronor högre med denna belysning, som jag har tänd från första advent till trettonhelgen. Före LED-lampornas tid var summan den dubbla. Jag försöker släcka ner klockan 22 på vardagar, men då klagar grannarna som vill att det ska vara tänt längre, skrattar Tommy.

Julbelysning som Väcker uppmärksamhet

Förbipasserande stannar ofta till för att fotografera Tommys skapelser ur olika vinklar. Det brukar vara en aldrig sinande ström av nyfikna, berättar Tommy.
- En gång fick polisen komma, det var kaos med folk och bilar som blockerade framfarten.

Om orken finns kvar så kommer skapelsen att kryddas med ett Pariserhjul och även någon svensk byggnad nästa år. Vilken vill Tommy inte avslöja. Den som undrar får stilla sin nyfikenhet till första advent 2018. Då kanske 70 000 juleljus tändas?
- Jag får se hur länge jag orkar hålla på. Det tar mycket tid och kraft, avslutar den 73-årige julentusiasten.