Doften och smaken av grillat hör sommaren till. Men gör tändvätska det? Här kommer några tips på hur du kan göra grillandet godare – både för maten och för miljön.

 1. Slopa tändvätskan
  Tändvätska gjord på paraffin är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas det koldioxid som påverkar klimatet. Varje år sker dessutom olyckor med barn som dricker tändvätska och personer som brännskadas. Tändvätska luktar heller inte speciellt gott och maten kan ta smak av den.

 2. Tänd gärna elektriskt
  Istället för tändvätska finns det en mängd alternativ: Elektrisk grilltändare, kolkassett/skorstenständare, värmepistol, tändpapper (av stearin).
  Elgrilltändare är populärt och finns i olika varianter, bland annat en "gaffel" att sticka i kolen eller som behållare där du lägger i kolen. Se till att stickkontakten är för utomhusbruk, det vill säga jordad. Tänk på var du lägger elgrilltändaren när du tar ut den ur glöden så att du inte bränner dig.

 3. Välj grill med omsorg
  • Gasolgrillar är inte klimatsmarta, eftersom gasol är en petroleumprodukt som vid förbränning avger koldioxid.
  • Vanlig kolgrill är bättre än gasol, eftersom gasolgrillar ger mer koldioxidutsläpp och grillkolet är gjort av trä.
  • Engångsgrillar är inte heller så bra ur miljösynpunkt, eftersom de ofta har paraffin som tändbas. De består även av aluminium, som det går åt energi för att tillverka. Dessutom är det svårt att få något särskilt bra grillresultat från en engångsgrill.
  • En elgrill är alltid ett bra alternativ,. Elgrillen är också praktisk för dig som bor i lägenhet och vill grilla på balkongen eller innergården, utan att grannarna klagar.

 4. Använd miljömärkt grillkol
  Använder grillkol som är märkt med Bra Miljöval, eller FSC, (Forest Stewardship Council), en märkning för hållbara skogsprodukter. SIS-märkt innebär att kolet inte kommer från kemiskt behandlat trä. Välj gärna grillkol som är närproducerat.

 5. Pensla med grillolja utan palmolja
  Välj gärna en ekologisk och närproducerad grillolja, till exempel gjord på raps. Om den består av palmolja bör den vara certifierad enligt RSPO, Roundtableof Sustainable Palm Oil.

 6. Sist, men inte minst – det du lägger på grillen
  Även genom att göra medvetna matval kan du göra en insats för naturen, klimatet och djurens välfärd. Mest klimatsmart är det förstås att grilla närodlade och ekologiska grönsaker och rotsaker. Vill du grilla kött så kan Världsnaturfondens köttguide ge vägledning.

Njut av nygrillat och ett gott miljösamvete!