”Vardagen måste fungera”

Marie Gunnarsson flyttade nyligen med sin familj från hus till lägenhet. Förra gången de flyttade gick flytten från ett litet radhus till ett nybyggt hus. Därför kan de jämföra upplevelsen av flyttandet, både till ett större och till ett mindre boende. I båda fallen spelade elen en viktig men lättglömd roll.

Marie Gunnarsson

Planering är en del av vardagen

När familjen Gunnarsson flyttade till det nybyggda huset var det viktigaste att ha koll på skolor och förskolor i närheten.

– Vardagen måste fungera, säger Marie Gunnarsson. Tack vare att vi byggde själva hade vi gott om tid att undersöka och planera allt i förväg: skolor, förskolor, resvägar, kommunala transporter, tillgång till matvaruaffärer och annan service.

Det egna bygget gjorde också att de kunde planera huset i detalj. De kunde fundera på hur huset skulle möbleras, var det behövdes eluttag, vilken belysning de behövde, med mera. En stor del av elarbetet krävde såklart behörig elektriker, vilket alltså kan vara en viktig resurs när man flyttar.

Lätt att glömma trädgården

Något de i efterhand önskar de hade tänkt på var planering av trädgården och möjlighet att använda belysning där. Det hade gjort trädgården både trevligare och mer lättillgänglig, oavsett årstid eller tid på dygnet.

När barnen var små var möjligheten att låta barnen leka där en viktig fördel med att ha ett hus med trädgård. Nu efter några år har dock barnen vuxit ur trädgården och föräldrarna har insett att ingen av dem har tid eller lust att göra allt de drömde om när huset byggdes.

– Mitt tips till dig som funderar på att flytta till hus är att från början prata om både hur trädgården ska användas och hur mycket tid och intresse som finns för trädgårdsarbete, säger Marie Gunnarsson. Det är lätt att drömma om möjligheterna, men också lätt att glömma det praktiska för att drömmen ska bli verklighet.

Elmöjligheten i lägenheten

När familjen väl hade börjat överväga flytt till lägenhet gick det fort. Barnen hade hunnit bli 14 och 18 år gamla och behövde ingen större övertalning att flytta. Den första lägenhet de tittade på kändes perfekt och säljaren hade bråttom på grund av flytt till eget nybygge. Snabbheten gjorde att de helt bortsåg från att titta på detaljer som hur elen är dragen.

– Först efteråt såg vi att eluttagen stack ut ganska mycket från väggarna i lägenheten och inte alls var placerade där vi själva skulle ha valt att ha dem, säger Marie Gunnarsson. Hade vi tänkt på det från början hade vi lagt mera tid på att planera för el och belysning i förväg. Nu får allt istället hanteras som löpande utmaningar i en redan från början flyttstökig vardag.

Glada överraskningar och en besvikelse

Avslutningsvis tog Marie chansen att sammanfatta helhetsupplevelsen av flyttandet. Det är många praktiska saker som behöver lösas, där kontakten med olika företag kan upplevas helt olika.

– Jag blev glatt överraskad av hur bra det fungerade med flyttfirmor och hantverkare, berättar Marie Gunnarsson. Fantastisk service, allt klart på utsatt tid och inom ramen för offererad budget. Däremot var kontakten med banken en stor besvikelse. Den bank vi hade haft i 19 år var oväntat stelbent och mötte inte alls upp mot förväntningarna. Nu har vi valt en annan bank för våra lån.