Flytta – en nystart på flera sätt

En flytt kan innebära förändringar på flera sätt. Många passar på att rensa i röran. En del vill börja om på nytt, vad gäller inredning och möbler. Kanske kan flytten till nya bostaden även bli en nystart för en mer klimatsmart livsstil? Enligt Klimatbarometern 2017 tycker hela 94 procent av ungdomar 16-25 år att det är viktigt att leva klimatsmart. Vad tycker du? Hur kan du tänka klimatsmart i samband med flytten till nya bostaden? Här får du några tips på vägen.

Studera bostadens energideklaration

Alla bostäder som säljs eller hyrs ut ska ha genomgått en energideklaration, som talar om hur mycket energi byggnaden använder. Det är säljarens ansvar. Titta gärna extra noga på energideklarationen. Den kan ge dig värdefull vägledning kring hur du på bästa sätt kan hantera energiförbrukningen i ditt nya hem.

Hur mycket energi du kommer att använda i nya bostaden beror på typ av hus, boyta och dina vanor. En genomsnittlig villa i Sverige, med direktverkande el, använder ungefär 25 000 kWh el per år. Cirka 15 000 kWh av detta går till uppvärmning och resten fördelas ungefär 50/50 mellan hushållsel (det vill säga belysning, spis, kyl/frys och elektriska apparater) och varmvatten. En genomsnittlig lägenhet använder ungefär 12 000 kWh per år, varav drygt hälften går till uppvärmning. Resten fördelas på 2 500 kWh vardera på varmvatten och hushållsel och 500 kWh för tvätt och tork.

Ny kyl eller teve? Kolla energimärkningen.

Du kanske passar på att skaffa ny utrustning till nya hemmet? Vitvaror som äldre än 15 år är inte lika energieffektiva som dagens och bör bytas ut. Ett tips är att välja vitvaror med bästa möjliga energiklassning. Energieffektivitetsklassning visas på skalan A+++ till D, där det i Sverige numera bara säljs kylar och frysar med klass A+ eller bättre.

Se upp för energitjuvarna

Ett bra sätt att spara energi och pengar och samtidigt tänka på miljön är att ha koll på sin energiförbrukning. När du känner till de största energitjuvarna i ditt hem kan du också göra något åt dem. Tvättmaskin, glödlampor, torktumlare och diskmaskin är hemmets största energitjuvar.

En annan energitjuv som kan stå på dygnet runt och dra energi i onödan är eluppvärmda badrumsgolv. I de fallen kan kanske en timer göra att du bara använder uppvärmningen de tider du vill ha ett varmt och skönt golv att gå på.
Ett bra sätt att få koll på energitjuvarna är att använd en energimätare..

Följ också gärna vår checklista för att minska elförbrukningen. Både för att hitta energitjuvar och få fler tips som kan minska din elförbrukning.

Par som bär på flyttkartonger

Välj ett elavtal som passar dig

Sist, men inte minst är det bra att göra ett aktivt val av elavtal, så att du har ett avtal som passar dig och ditt boende. Välj gärna ett avtal med el från förnybara energikällor som vind, sol och vatten.

Använd gärna möjligheten att få kostnadsfri energirådgivning.

Ska du eller någon du känner flytta?

 Flytta elavtalet