Flera fasar för första flytten …

Första flytten kan vara en omtumlande upplevelse.  Kanske är det äntligen dags att påbörja en ny spännande fas som student eller testa på livet som sambo.  Med stor förväntan inför framtiden går man runt och dagdrömmer kring de oändliga inredningstipsen på Pinterest. Man tänker mer på just vilken blå färg som sovrumsväggen ska ha snarare än allt det där tråkiga som måste tas omhand.

Unga vuxna som flyttar för första gången sparar ofta allt praktiskt in i det sista, eller i flera fall till efter att flyttlasset har gått. Det visar en undersökning med unga flyttare som undersökningsföretaget Rosén & Månsson gjort. Många hamnar i ett stressigt kaos när de inser att de där sakerna som bara måste fungera, såsom el och bredband, krånglar och drar ut på tiden.

Få koll på kostnaderna

En viktig del av flytten är att få koll på ekonomi och administration. Behövs banklån? Hur mycket är det rimligt att flyttkartonger kostar? Måste man ha hemförsäkring? Man har helt enkelt inte koll på allt som behöver göras, vad som kostar pengar och hur mycket allt kostar.

– Det känns så jobbigt med hur mycket allting kostar: ny säng, ny garderob, nya köksgrejor, flyttfirma, försäkring, … konstaterar Astrid, 25, en av de unga flyttarna som deltog i undersökningen.

Flytthjälp från släkt och vänner är ovärderlig

Mycket av oron i slutspurten handlar om insikten att det behövs hjälp. Veckan innan flytt präglas av en stor trötthet, med alla grejor huller om buller i bostaden. Det är då om inte förr som hjälp behövs. Där spelar föräldrar, släkt och vänner som gått igenom tidigare flyttar en viktig roll.

Känner du igen dig? Har du någon i din närhet som ska flytta snart? Oavsett om det är du eller någon annan som ska flytta så är det bra att hjälpas åt och dela med sig av sina erfarenheter. Erbjud dig att hjälpa till, eller våga be om hjälp innan det blir för stressigt.

Ordna elen snabbt och smidigt

När det gäller elavtal kan vi hjälpa till, så att det blir en viktig sak mindre att tänka på. Det går enkelt att anmäla flytten på nätet, eller att ringa oss på 020-82 00 00 vardagar kl 8–18 för att få hjälp. Gäller det studier har vi ett samarbete med Studentnytta, där studerande kan få första månadens el utan extra kostnad med elavtal i ett år eller längre tid.

Flyttande familj

Några tips inför din första flytt

 • Det viktiga praktiska
  - Budgetera och få koll på ekonomin inför flytten
  - Gör flyttanmälan hos Skatteverket
  - Ändra adress på Adressändring
  - Teckna internet- och tv-abonnemang
  - Teckna hemförsäkring
  - Säg upp eller flytta existande abonnemang, såsom el, tv, värme, försäkring
  - Teckna elavtal på nya adressen (om det inte ingår i hyran)
 • Under flytten
  - Fixa kartonger och flyttmaterial
  - Boka flyttbil
  - Boka in nära och kära som flytthjälp
 • Fixa hemmet
  - Gå igenom nya lägenheten och dokumentera så allt är helt och fungerar
  - Gör en budget och se till att planera de stora inköpen
 • Njut!
  - Ordna inflyttningsfest och bjud in alla som hjälpt dig
  - Inred med mysig belysning och gläds åt ditt nya egna hem
  - Bekanta dig med omgivningen och dina nya grannar