Elmarknad och elproduktion

Den el vi levererar till Sveriges hushåll och företag kommer från sol, vind, vatten och kärnkraft. Se vilka elavtal vi rekommenderar just nu och läs om hur elmarknaden fungerar.

Laxede vattenkraftverk

Elmarknaden just nu

30 november - Risk för höga elpriser i vinter

Det rörliga elpriset ligger fortfarandet högt, även om det har sjunkit tillbaka något från de riktigt höga priser vi såg i vecka 45. Nivåerna i vattenmagasinen är fortfarande låga. Blir det dessutom en kall vinter, så är risken stor för att elpriserna stiger.

– Med snökaos ena veckan och solsken den andra är det svårt att förutse elpriset. För att slippa otrevliga överraskningar rekommenderar vi att binda elpriset. Det är bra läge att göra det nu när priserna för de längre kontrakten har sjunkit, men risken för höga priser i vinter kvarstår, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Läs mer om nuläget på elmarknaden och vilka elavtal vi rekommenderar


Så fungerar elmarknaden

Den el som vi använder i Sverige produceras både här och utomlands. All el går in i ett gemensamt elnät och distribueras ut över hela landet. Priset på el från producenterna sätts på den nordiska elbörsen NordPool (spotmarknaden).

Du kan välja elhandelsföretag…

1996 försvann monopolet och elmarknaden blev avreglerad. Det betyder att du kan välja från vilket elhandelsföretag du vill köpa din el. Därmed kan du påverka elpriset för din elleverans.

… men inte elnätsföretag

Monopolet på ledningar och kablar, det vill säga infrastrukturen försvann inte. Elnätet i Sverige ägs av olika elnätsföretag och alla har ensamrätt på eldistributionen inom sitt geografiska område.

Företagen bestämmer själva sina elnätspriser och Energimarknadsinspektionen övervakar så att priserna inte blir oskäliga.

Priset på el från elproducenterna till elhandelsföretagen sätts på Nord Pool, som är en handelsplats för elproducenter och elhandlare.