Carpe Futurum – för ett fossilfritt Uppsala

Upptäck Carpe Futurum på egen hand

Nu öppnar vi dörrarna till biobränsleanläggningen, välkommen in!

 

Börja rundturen

Se invigningen i efterhand

See the inauguration - now with English subtitles

Carpe Futurum, Vattenfalls nya biobränsleanläggning i Uppsala är nu invigt! Lyssna på intressanta samtal från studion där bl.a. Vattenfall Värmes chef i Sverige, Lovisa Fricot Norén med landshövding Göran Enander och kommunstyrelse-ordförande Erik Pelling, möts och pratar om framtidens uppvärmning. Häng med på rundvandring i anläggningen – hur hänger allt ihop och vad betyder Carpe Futurum för Uppsala?

 
 

Fjärrvärmens roll i det svenska energisystemet, historiskt och i framtiden

See the lectures about district heating's role in the new energy landscape

Lyssna på Magnus Åberg, docent och universitetslektor i teknisk fysik med inriktning mot byggteknik och byggd miljö, Uppsala Universitet, tala om fjärrvärmens roll i det svenska energisystemet, historiskt och i framtiden. Följt av Lisa Moll och Johan Siilakka, Vattenfall Värme, som talar om valet av biobränsle för Carpe Futurum och vad som är nästa steg på resan mot ett fossilfritt Uppsala.

 
 

Carpe Futurum – för ett fossilfritt Uppsala

Carpe Futurum är sista steget för att ersätta torven med en ny produktion som baseras på förnybara och återvunna biobränslen. Detta kommer att minska klimatavtrycket med 50 procent för alla de Uppsalabor som får sin uppvärmning via fjärrvärme. Satsningen kommer att minska de fossila koldioxidutsläppen i Uppsala med cirka 200 000 ton per år.

Arkitekt: Liljewall

Takets maxhöjd: 41 meter

Skorstenens maxhöjd: 100 meter

Bränsle: Biobränslen baserat på restprodukter såsom grenar och toppar, bark och returträ

Kapacitet: Kan producera värme för upp till 25 000 hushåll

Fem saker du inte visste om Carpe Futurum

Namnet Carpe Futurum är latin och liknar det välkända uttrycket ”Carpe Diem” – att fånga dagen. Carpe betyder ”gripa” och Futurum ”framtid”, så den svenska översättningen blir ”fånga framtiden” och anspelar på den betydande rollen anläggningen har för en hållbar framtid.

Av de drygt 855.000 arbetstimmar som lagts på att bygga anläggningen sedan 2018, har inte en enda arbetsplatsolycka med sjukskrivning inträffat!

Anläggningens vackra färg, rundade hörn och profilglasfasad ska efterlikna värmeverkets inre förångningsprocess, med orangea flammor som övergår i ånga.

Det avancerade vattenreningssystemet gör att den lilla mängd vatten som släpps ut i princip är tillräckligt rent för att dricka, frånsett att det är lite för salt för att vara gott.

Carpe Futurum står i Boländerna i södra delen av Uppsala. För att minimera den visuella konkurrensen med domkyrkan och slottet när man närmar sig staden söder ifrån på E4-an, är den nya anläggningen placerad så långt norrut som möjligt på tomten.