EnergyWatch låter dig lyssna på ditt hem
EnergyWatch låter dig lyssna på ditt hem

Installera EnergyWatch på din dator och få en tydlig översikt av energiförbrukningen. Bättre kontroll leder ofta till stora energibesparingar.

Upptäck vad som drar mest el i hemmet

EnergyWatch är en förbrukningsmätare som hjälper dig fånga onödiga eltjuvar och spara pengar. Efter att du installerat EnergyWatch kan du enkelt följa och analysera husets elförbrukning. Du kan till och med spara uppgifterna för att göra jämförelser över tid.


EnergyWatch

Fördelar med EnergyWatch

 • Upptäck vad som drar mest el i hemmet
 • Sänk din elkostnad med upp till 20 procent
 • Följ din elförbrukning i realtid via datorn eller mobilen
2-20130828-095715
 • Översikt

  Fånga energitjuvarna med EnergyWatch

  EnergyWatch visar vad som drar mest el i ditt hem i realtid. Sänk din elkostnad med upp till 20 procent. Programmet ger dig en tydlig överblick av hushållets elanvändning. Visste du att flera riktiga eltjuvar är aktiva på natten?

  • Identifiera vad olika elapparater i ditt hem drar
  • Analysera din elförbrukning med hjälp av tydliga diagram och tabeller
  • Se hur din elförbrukning påverkas av apparater som aldrig stängs av
  • Dina förbrukningsuppgifter sparas och kan jämföras över tid

  Nyhet - ny version av appen ute nu!

  Den uppdaterade appen har ny design, är lättare att använda med nya funktioner och ger bättre mätning och styrning av dina smarta produkter från Vattenfall. Dessutom ingår nu en pushnotisfunktion som varnar dig när batterierna i dina smarta produkter är på väg att ta slut.

  EnergyWatch kan strömförsörjas av en vanlig mobilladdare med micro USB-kontakt.

 • Så fungerar det

  Smart program hjälper dig att spara pengar

  EnergyWatch är en datainsamlingsbox som du kopplar till elmätaren. Programmet läser av elmätaren och skickar informationen till ditt privata EnergyWatch-konto.

  Programmet känner igen återkommande förändringar och mönster i elförbrukningen. Det ger dig en tydlig bild av hushållets elanvändning. Från mobilen eller valfri dator håller du koll på husets elförbrukning, även när du inte är hemma och när du tror att du har stängt av alla apparater.

  Detta gör EnergyWatch

  • Visar din elförbrukning i realtid
  • Analyserar hur din elförbrukning påverkas av apparater som aldrig stängs av
  • Visar din totala elförbrukning ur olika perspektiv
  • Analyserar hur stor andel av din elförbrukning som går till hushållsel respektive värme och varmvatten
  • Sparar historik över din elförbrukning så du kan jämföra över tid
  • Har en pushmeddelandefunktion som varnar dig när batterierna i dina smarta produkter är på väg att ta slut

  Så fungerar mobilappen

  EnergyWatch mobilapp gör det lätt att få överblick över hemmets smarta produkter och styra dem var du än befinner dig. Du får hjälp att ta kontroll över din energiförbrukning och möjlighet att sänka den med upp till 20 procent.

  Nu kan du även samla samtliga dina smarta produkter på ett och samma konto, oavsett vilken fastighet de befinner sig i. Det innebär att du till exempel kan mäta och styra temperaturen i sommarhuset och samtidigt slå på kvällsbelysningen hemma i lägenheten.

  EnergyWatch på Youtube

  Så fungerar EnergyWatch

  EnergyWatch visar omedelbart hur dina energibesparande åtgärder påverkar elförbrukningen. Vill du dessutom göra kostnadsbaserade analyser anger du ditt elpris och får resultaten presenterade i kostnadsform.

  Detta behöver du för att kunna använda EnergyWatch

  • Internetanslutning genom bredband inklusive trådlöst nätverk
  • En dator med något av följande operativsystem och Adobe Flash player installerat
- Windows, alla versioner stödda av Microsoft
- Mac OS, alla versioner
  • Webbläsare:
- Internet Explorer 8 eller senare
- Firefox (5.0 eller senare)
- Safari (5.1 eller senare)
- Chrome (11.0 eller senare)
  • En elmätare som har en pulsdiod med synligt eller osynligt ljus som blinkar mellan 100 och 10 000 impulser/kWh. Ju högre frekvens mätarens pulsdiod blinkar med, desto bättre blir noggrannheten i applikationens analysdel. Elmätaren ska finnas i (eller i närheten av) huset.

  Solceller och EnergyWatch

  Du som har solceller på ditt tak och säljer tillbaka el till din leverantör kan inte använda EnergyWatch. EnergyWatch visar i detta fall inte korrekta värden, beroende på att elmätaren inte lämnar tillräcklig information till mätögat.

  EnergyWatch-app med timpris

  Med EnergyWatch mobilapp kan du se din elförbrukning i realtid. Du kan även se dagens och morgondagens elpriser timme för timme. Alla kan använda timprisfunktionen, inte bara du som redan har en EnergyWatch eller redan är Vattenfallkund. Du kan även se historisk timprisdata. Det enda du behöver göra är att installera appen och välj "Visa Demo och Timpriser". Där kan du även titta på övriga EnergyWatch-funktioner via ett Demokonto.

  Detta innehåller EnergyWatch

  • Ett mätöga som du fäster på din elmätare.
  • En informationsbox som samlar in data om din elförbrukning och som kommunicerar med ditt privata EnergyWatch-konto via ditt trådlösa nätverk.
  • 3 stycken R20 (storlek D) alkaliska batterier.
 • Support och manualer

  Teknisk support, manualer och instruktionsfilmer

  Här får du hjälp att komma igång med EnergyWatch. Du som redan har EnergyWatch hittar hjälp att använda produkten mer effektivt.

  EnergyWatch på Youtube

  Så fungerar EnergyWatch

  Manualer - installation och användning

  Inloggning

  Ditt EnergyWatch-konto fungerar för alla Smarta hem-produkter från Vattenfall
  Börja med att ladda ner EnergyWatch-appen och skapa ditt konto direkt i appen. Du har även möjlighet att byta mejladress, lösenord och ändra adress genom appens kontohantering.

  Mer hjälp       

  Mobilapplikationen

  Se skärmdumpar från EnergyWatch mobilapp

  Vanliga frågor och svar hittar du till höger.

 • Kundintervju

  Vad tycker våra kunder om EnergyWatch?

  Läs vad några av våra kunder tycker om EnergyWatch och hur den har hjälpt dem att få bättre kontroll över elförbrukningen.

  Yvonne kan spara 5 000 kronor om året

  Yvonne Roos För att få bukt med sina stigande elkostnader fick Yvonne Roos, tipset att installera EnergyWatch som visar elkonsumtionen i datorn, minut för minut.

  – Jag monterade dosan som man kopplar till elmätaren själv. Nu är det är jättekul att följa elförbrukningen, säger Yvonne.

  Hon har lagt ner en hel del tid och pengar på sänka elkostnaderna sedan hon flyttade in i den lantligt belägna villan i Västerhaninge söder om Stockholm. Bland annat har hon annat bytt fönster runt den inglasade terrassen och isolerat golvet. Men trots åtgärderna lyckades hon inte sänka elförbrukningen.

  – Jag började på knappt 30 000 kWh, men den steg ändå och var till slut uppe i till 32 000 kWh. Då fick jag nog och ringde Vattenfalls kundtjänst som tipsade om att skaffa en EnergyWatch för att skaffa mig kontroll min förbrukning.

  EnergyWatch är en dosa (se bilden ovan) som man kopplar till elmätaren och som gör att man kan se och analysera sin elförbrukning minut för minut i sin egen dator.

  – Jag är inte så tekniskt van, men ganska orädd för teknik och kunde montera utrustningen och installera datorprogrammet med lite hjälp från kundtjänst, säger Yvonne.

  Med hjälp av sin EnergyWatch kan hon nu se exakt hur mycket ström som förbrukas i huset, fördelat på uppvärmning, hushållsel och annat.

  – Framförallt har jag insett hur mycket golvvärmen i källaren drar. Det visade sig att den stod för nästan hälften av all min el! Det är verkligen att värma för maskarna, säger Yvonne.

  Nu har hon sänkt golvtemperaturen rejält, men stänga av helt går inte, då blir källargolvet fuktigt. Hon har också fått rådet att använda luftvärmepumpen mer.

  – Allt som allt hoppas jag att kunna sänka elkostnaderna med 5 000 kronor om året, säger Yvonne Roos.

  EnergyWatch hjälper mig minska elförbrukningen

  För att kunna följa upp sin elförbrukning mer noggrant, göra något åt eltjuvarna och se konsekvenserna av åtgärderna köpte Anders Fahlgren analysverktyget EnergyWatch av Vattenfall.

  Anders FahlgrenAnders och Kerstin Fahlgren bor i ett stort hus i Gustavsberg utanför Stockholm. Nyligen skaffade paret EnergyWatch, ett analysverktyg som kopplas till elmätaren, för att ta reda på hur mycket el hemmets stora apparater drar i realtid.

  – Det är spännande att se hur mycket el det går åt just nu, säger Anders Fahlgren och pekar på dataskärmen där statistiken över elförbrukningen visas.

  Förutom att få löpande statistik på timnivå har Anders även fått reda på att husets elvärmare är en riktig elslukare.

  Nu planerar paret Fahlgren att installera en bergvärmepump istället för det elbaserade luftsystemet och därmed kunna spara cirka 20 000 kronor per år.

  – EnergyWatch ger mig ett underlag för hur mycket värmepumpen kan spara som jag sedan kan följa upp.

  – Utrustningen kostade drygt 2 000 kronor, men jag är övertygad om att det är en investering som snabbt lönar sig, säger Anders.

Kort introduktion av EnergyWatch

Frågor och svar om EnergyWatch

Ladda ner EnergyWatch-appen gratis via: